Читај ми!

Уговор о приступању Хрватске

Иво Јосиповић, Јадранка Косор и челници 27 чланица ЕУ потписали у Бриселу уговор о приступању Хрватске Европској унији. Данашњи дан историјски за Хрватску, сложили се Косорова и Јосиповић.

Челници 27 чланица ЕУ и председник и премијерка Хрватске, Иво Јосиповић и Јадранка Косор потписали су у Бриселу уговор о приступању Хрватске Европској унији.

Јосиповић и Косорова су на свечаности потписали два акта: приступни уговор и завршни акт са списком онога што је договорено током преговора о чланству у ЕУ, истакавши да је данашњи дан историјски за Хрватску.

Иво Јосиповић је указао да Хрватској треба више, а не мање Европе, да ће нова влада која ће бити формирана после прошлонедељних избора "наставити реформе са новим полетом и наставити да иде европским путем" и истрајати у спровођењу закона.

Јадранка Косор је рекла да је уговор о приступању "врхунац афирмације Хрватске на међународној сцени", и истакла да су преговори о пријему у ЕУ вођени у отежаним околностима - "у време кризе и по оштријим критеријумима".

"Хрватски успех отвара врата и суседним земљама за улазак у Европску унију", рекла је Косорова и додала да ће "Хрватска подржати њихове реформске напоре".

Такође је истакла да хрватски језик сада постаје 24. службени језик Европске уније.

Председник Савета Европе Херман ван Ромпеј и премијер Пољске, председавајуће ЕУ, Доналд Туск честитали су Хрватској успех.

Туск је рекао да је Хрватска показала одлучност, храброст и велики ниво способности, а Ван Ромпеј је указао да данашњи чин није крај процеса.

После потписивања, представници Хрватске ће први пут моћи да присуствују заседању шефова држава или влада ЕУ – у својству активних посматрача.

Такав статус ће Хрватска имати до 1. јула 2013. године када би требало да постане 28. пуноправна чланица Европске уније. Приступни уговор треба да се ратификује у свим земљама чланицама ЕУ.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару