Читај ми!

Грчки музеји трпе због кризе

Грчко Министарство културе од почетка економске кризе отпустило око 2.000 људи, због чега су музеји морали да скрате радно време. Чести протести и штрајкови запослених онемогућавају туристима да обиђу археолошке локалитете.

Економска криза у Грчкој озбиљно је угрозила туризам у тој земљи. Министарство културе је од почетка економске кризе морало да отпусти око 2.000 људи, од којих је већина радила на одређено време, због чега су, нарочито мањи музеји, морали да скрате радно време.

Туристи не могу да посете музеје нити да обиђу споменике због протеста, а због штрајкова не могу ни да крену на факултативне излете. Грчки министар културе и туризма Павлос Јеруланос рекао је недавно да влада чини све да би заштитила грчко историјско наслеђе.

"Буџет нам је од 2009. године смањен 35 одсто, због чега смо приморани да радимо више за мање новца и утврдимо нове приоритете", навео је Јеруланос. Према његовим речима, ипак се очекује раст у туристичком сектору од 10 одсто у односу на 2010. годину.

Расту донекле доприноси немирна ситуација у арапским земљама, јер су поједини туристи заменили дестинације попут Египта и Туниса грчким летовалиштима, а стање поправљају и туристи из Азије, Русије и Израела.

Иако је покушала да снизи цене, Грчка је и даље скупља дестинација од Турске, а чести протести нимало не доприносе туризму, који, с обзиром на то да доноси 18 одсто укупног бруто домаћег производа, себи не сме да дозволи негативан публицитет.

Мањак радника обезбеђења

Шеф синдиката радника обезбеђења Јанис Маврикопулос каже да је Национални археолошки музеј, једна од главних атракција у Атини, морао да ради са само 30 одсто особља током летњих месеци.

"Туристи су платили да посете све музеје, а само трећина је била отворена", додао је Маврикопулос. Проблем је делимично решен тако што је влада пребацила 30 бивших радника са железнице да раде привремено на обезбеђивању културних локалитета.

Директорка грчког археолошког савеза Деспина Куцоумба каже да је веома забринута због безбедности археолошких локалитета.

"Сваких шест месеци Министарство културе помпезно најављује да је осујетило заверу кријумчарења древних артефаката из наше земље", навела је Куцоумба.

Према њеним речима, на свако пријављено хапшење постоји 20 оних који се извуку, јер нема довољно људи из обезбеђења, полицајаца и званичника у лукама.

С обзиром на то да су средства намењена истраживањима смањена на минимум, поједини грчки археолози одлазе у иностранство да би пронашли посао, а онима који су још у Грчкој плате су, од почетка економске кризе, смањене 30 одсто и више.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару