Тикток спречава производњу муниције за Украјину у Норвешкој

Један од највећих европских произвођача муниције норвешки "Намо" саопштио је да су напори да се задовољи растућа потражња због рата у Украјини ограничени због новог Тикток дата центра који монополизује електричну енергију у региону близу ове фабрике.

Тикток спречава производњу муниције за Украјину у Норвешкој Тикток спречава производњу муниције за Украјину у Норвешкој

Извршни директор "Намо", који је у сувласништву норвешке владе, рекао је да је планирано проширење капацитета фабрике у централној Норвешкој блокирано због недостатка енергије, изградњом Тиктоковог новог дата центра који троши значајну количину електричне енергије у области где се налази и фабрика муниције.

"Забринути смо јер видимо да је наш будући раст оспорен складиштењем видео-записа о мачкама“, рекао је Мортен Брандцег за Фајненшал тајмс.

Потражња за артиљеријским мецима је 15 пута већа од уобичајене, а европска индустрија муниције треба да уложи две милијарде евра у нове фабрике како би одржала корак са потребама Украјине, каже Брандцег.

Према неким проценама, Украјина испаљује 6.000 до 7.000 артиљеријских граната дневно и суочава се са несташицом муниције после више од годину дана рата.

Лидери Европске уније најавили су програм надокнаде државама које нуде артиљеријску муницију Украјини из фонда од милијарду евра, док троше додатних милијарду евра на повећање капацитета за производњу муниције у целом блоку.

Али планови "Намоа" да прошири свој највећи производни погон изгледа да су се сударили са напорима Тиктока да побољша свој имиџ суочен са све већим бројем забрана широм света тако што ће податке Европљана чувати на локалном нивоу.

Локални добављач енергије "Елвија" потврдио је да електрична мрежа није имала резервних капацитета након што га је доделила центру за податке по принципу "ко први тражи, први добије", а да је за додатне капацитете потребно време.

Тикток се бори против предложене националне забране у САД, где је већ забрањен на већини владиних уређаја.

Влада Велике Британије, Европска комисија и Европски парламент такође су недавно забранили апликацију Тикток у телефонима запослених због забринутости да би кинеска влада могла да на тај начин прикупља податке.

Тикток је због тога саопштио да ће ове године почети да чува европске корисничке податке локално, а миграција ће се наставити и у 2024. године. Компанија је рекла да ће смањити пренос података ван региона и смањити приступ запослених корисничким подацима интерно.

Компанија је објавила планове за отварање нових дата центара у Ирској и у области Хамар у Норвешкој.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво