Читај ми!

Тик-ток протеран са службених уређаја државних институција САД, Канаде и дипломатске службе ЕУ

Бела кућа је у понедељак дала владиним агенцијама 30 дана да обришу кинеску апликацију „Тик-ток“ са свих федералних уређаја и система. Последњих дана фебруара, дипломатска служба Европске уније и Канада такође су протерале кинеску апликацију са службених уређаја.

Директорка америчке Канцеларије за управљање и буџет Шаланда Јанг навела је смернице за агенције у меморандуму који је Ројтерс добио на увид. Од агенција ће се тражити да прилагоде уговоре о информационој технологији како би се обезбедило да се подаци из САД чувају на сигурним локацијама, што ће се омогућити елиминацијом употребе Тик-тока на уређајима и системима.

Представници Тик-тока кажу да је забринутост подстакнута дезинформацијама.

Одлука о брисању Тик-тока не односи се на више од сто милиона Американаца који користе ту друштвену мрежу на приватним уређајима или уређајима у власништву компанија.

Конгрес је у децембру изгласао да се запосленима у федералним службама забрани коришћење кинеске видео-апликације на уређајима који су у власништву Владе САД и дао је Бајденовој администрацији рок од 60 дана да изда потребне директиве.

Ово је најновији корак америчког правног система у обрачунавању са кинеским компанијама због страха за националну безбедност, то јест од тога да би Пекинг могао да их искористи за шпијунирање Американаца.

Шеф америчке службе за заштиту информација Крис де Руша рекао је да су „смернице део сталне посвећености администрације да сачува дигиталну инфраструктуру и заштити безбедност и приватност америчког народа“.

Многе владине агенције, укључујући Белу кућу, Министарство одбране, Министарство унутрашње безбедности и Стејт департмент, забраниле су Тик-ток на владиним уређајима и пре гласања о овом потезу.

Забрана Тик-тока се не примењује у случају акције која је питање националне безбедности, спровођења закона или активности којом се утврђује безбедност, али руководство агенције мора да одобри ове активности, наводи се у допису Шоланде Јанг.

Овакав потез америчке администрације долази након што је неколико земаља државним службеницима забранила употребу Тик-тока на службеним уређајима.

Забрана коришћења апликације у власништву кинеске компаније „Бајт денс“ (ByteDance) на службеним телефонима запослених у државним институцијама на територији Канаде почиње данас.

Такође, дипломатска служба Европске уније забранила је 24. фебруара својим запосленима да користе Тик-ток на свим службеним, али и на приватним телефонима који имају инсталиране апликације и платформе које користе за посао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво