САД захтевају промену кинеског власништва Тик-тока уз претњу забраном

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена захтева од кинеских власника "Тик-тока" да се одрекну свог удела у популарној апликацији или ће се у супротном суочити са могућом забраном у САД, сазнаје "Ројтерс" у тој компанији.

САД захтевају промену кинеског власништва Тик-тока уз претњу забраном САД захтевају промену кинеског власништва Тик-тока уз претњу забраном

Тик-ток је у власништву кинеског "Бајт денса", највреднијег стартапа на свету, а има више од 100 милиона корисника у САД, наводи Ројтерс.

Овај потез је уследио након увођења новог америчког закона који омогућава Белој кући да забрани Тик-ток или друге иностране технологије, ако представљају ризик за националну безбедност.

Портпаролка Тик-тока Брук Оберветер рекла је за Ројтерс да је недавно Комитет за страна улагања САД, који води Министарство финансија, од компаније захтевао да кинески власници апликације продају своје акције или ће се у супротном суочити са могућом забраном у Америци.

"Ако је заштита националне безбедности циљ, онда се не решава проблем. Промена власништва не би наметнула никаква нова ограничења протока података или приступа", рекла је портпаролка Тик-тока.

Бела кућа је одбила да коментарише ове наводе, додаје Ројтерс.

Ово је први пут да је у време демократског председника Џозефа Бајдена запрећено потенцијалном забраном Тик-тока. Бајденов претходник, републиканац Доналд Трамп, покушао је да забрани Тик-ток 2020. године, али су га амерички судови у томе спречили.

Друге земље такође су одлучиле да забране апликацију и изразиле забринутост због повезаности са кинеским властима и прикупљања података корисника широм света.

Индија је забранила Тик-ток и десетине других апликација кинеских програмера на свим уређајима у јуну 2020. године, тврдећи да су потенцијално штетне по безбедност и интегритет земље.

Авганистан је у преговорима о забрани Тик-тока, а Пакистан је привремено забрањивао Тик-ток најмање четири пута, а последња забрана је окончана у новембру, због онога што је влада оценила као "неморалан и непристојан садржај у апликацији", наводи Ројтерс.

Запосленима у белгијској влади више неће бити дозвољено да користе Тик-ток на службеним телефонима, а исту одлуку су донеле и канадске власти због безбедносних ризика.

И Тајван је забранио Тик-ток и неке друге кинеске апликације на уређајима и у децембру 2022. покренуо истрагу апликација друштвених медија због сумње на противзаконите активности.

Одбор за спољне послове Представничког дома Америчког конгреса гласањем је почетком месеца усвојио предлог закона који би председнику Џозефу Баједну дао овлашћење да у САД забрани апликацију и друштвену мрежу Тик-ток.

Бела кућа је раније дала свим савезним агенцијама смернице да у року од 30 дана избришу Тик-ток са свих владиних уређаја. Конгрес и више од половине америчких држава до сада су забранили Тик-ток на службеним мобилним уређајима.

И Европска комисија и Европски парламент забранили су Тик-ток на телефонима својих службеника из безбедносних разлога.

Са друге стране, у Кини су већ дуже време блокиране стране платформе друштвених медија и апликације за размену порука.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво