Читај ми!

Битка за Змијско острво – Ахилов дух над Црним морем и страх од система С-400

Руси довлаче појачања, док Украјинци све агресивније покушавају да поврате Змијско острво, које обе стране сматрају кључном стратешком тачком за контролу западног дела Црног мора. Кијев и Москва се хвале стравичним губицима противника на месту на којем је, према античком предању, бес Ахиловог духа растерао Амазонке.

Битка за Змијско острво – Ахилов дух над Црним морем и страх од система С-400 Битка за Змијско острво – Ахилов дух над Црним морем и страх од система С-400

Бела стена усред Црног мора, током историје, добила је митски статус. Бело острво, или Острво чапљи, како су га звали стари Грци, још од античких времена није било у центру пажње као од тренутка када је почела руска офанзива на Украјину. Број погинулих у борбама око овог острва није могуће проценити, али је недалеко од Змијског острва потопљен највећи ратни брод још од окончања Фолкландског рата – ракетна крстарица "Москва".

У последњих 48 часова, украјинске снаге извеле су неколико жестоких напада на ово острво, покушавајући да врате контролу над овом километар квадратни великом стеном у Црном мору.

Пројектили, авиони, дронови и специјалне снаге, како потврђују извори обе стране, били су укључени у операцију после које је Змијско острво остало под контролом руских снага. Москва наводи да Кијев, по директној наредби председника Володимира Зеленског, покушава да успостави контролу над острвом, док Кијев тврди да су у питању ограничени напади на положаје и бродове руских снага.

Британско министарство одбране саопштило је да "битка није окончана", те да руске снаге покушавају да допреме појачања на острво, те да би размештање противваздушног система С-400 на тој стени у великој мери пореметило однос снага у том делу Црног мора и јужној Украјини.

"Уколико руске снаге успеју да успоставе пуну контролу над острвом и поставе противваздушне системе великог домета, контролисаће северозападни део Црног мора и југ Украјине", рекао је за Би-Би-Си украјински војни стручњак Олег Жданов.

Пуна контрола, сматрају војни стручњаци, подразумева распоређивање противваздушних и офанзивних ракетних система, што Руси од краја фебруара, када су заузели острво, нису успели да изведу.

Потапање ракетне крстарице "Москва", командног брода Црноморске флоте, која је завршила на дну мора пошто су је погодиле две противбродске ракете "нептун", у великој је мери ослабила руске положаје на Змијском острву, јер су тамо стациониране трупе остале без противваздушне заштите.

Исто важи и за руску логистику, која на путу до овог острва представља прилично лаку мету за украјинске дронове и летелице, иако се Москва, последњих дана, хвали да је оборила неколико борбених авиона и дронова "бајрактар".

Руско присуство на Змијском острву представља и економски проблем за Украјину, јер је Кијев под притиском руских снага био принуђен да затвори црноморску луку Одеса, која је деценијама била кључ за извоз житарица.

Такође, ваљана одбрана острва отворила би могућност да Руси са те тачке покрену поморски десант у близини Одесе, или када се распали машта западним стратезима, отворе и врата даљих руских упада ка западу.

Амерички и британски војни експерти сматрају да би консолидација руског присуства на Змијском острво представљала озбиљну претњу за цело Јужно крило НАТО-а, јер се налази на само 45 километара од делте Дунава и 130 километара од Одесе.

"Од 7. маја, по директном наређењу Володимира Зеленског, и у садејству са Великом Британијом и САД, украјинске снаге су почеле да планирају озбиљне провокације како би заузеле Змијско острво... Непријатељи су претрпели тешке губитке", рекао је портпарол руског министарства одбране, Игор Конашенков.

Набрајајући украјинске губитке, Конашенков је навео три "сухоја" Су-24, Су-27, три хеликоптера и безмало 30 дронова, укључујући девет "бајрактара" турске производње.

Кијев је одбацио наводе Москве, тврдећи да се руске снаге на острву налазе под сталним нападима украјинских авиона и дронова, објављујући неколико снимака таквих акција.

Ахил, Плиније, Рибентроп, Молотов…

Острво се, по први пут, помиње у античкој Грчкој под именом Леукос или Бело острво, због силних чапљи које су се ту гнездиле. Наводно је баш на то острво донесено Ахилово тело и похрањено у храм, који су, касније, Римљани назвали Храмом девет олтара.

Римљани су, како је писао Плиније, острво звали по Ахилу. Према грчким митовима острво је походио Ахилов дух, који је, такође према легенди, збрисао Амазонке са овог места, пошто су посекле дрвеће у околини његовог храма. Према дугој верзији, са додуше сличним исходом, Ахилов дух се појавио пошто је Тетида расула његов прах по острву.

Суштински, Змијско острво је имало сложену историју. Грци су га преотели Дачанима, након чега су га Римљани користили као морнаричку базу. Било је под контролом Византије, Ђеновљана, Млечана, пре него што су га заузели Туци, под чијом је влашћу остао до 18. века.

После Руско-турског рата, остао је под руском контролом. Због све снажнијег руског утицаја у том региону, избио је Кримски рат, па је Змијско острво поново враћено под турску контролу.

Наредни рат, поново између Турске и Русије од 1877. до 1878, године, донео је независност Румунији, којој је припало и Змијско острво.

Румунија је имала контролу над овим острвом све до јуна 1940. године, када су нацистичка Немачка, на основу пакта који су потписали Рибентроп и Молотов, положила право на ово острво. Три године касније, на острво се искрцала Црвена армије.

После Другог светског рата, острво је правно враћено Румунији иако су се на њему налазиле совјетске снаге, да би споразумом из 1948. године, било предато Совјетском Савезу. Годину дана касније, почела је изградња војне базе на острву, иако парламенти СССР-а и Румуније никада нису ратификовали претходне договоре.

После распада СССР-а, Змијско острво је остало у саставу Украјине.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару