Читај ми!

Европа и даље неспремна за енергетски заокрет, складишта гаса попуњена тек нешто више од трећине

Украјина је затворила главну транзитну руту руског гаса Европи, што је одмах умањило испоруке за четвртину. Иако је снабдевање европских потрошача за сада редовно, ситуација се пажљиво прати. Европска складишта гаса напуњена су тек 37 одсто, а страх од поремећаја снабдевања аутоматски је подигао цену гаса на 1.250 долара, четири одсто више него јуче.

Украјина има два система за прихват руског гас. Главно улазно чвориште у Луганској области је затворила јер више није под њеном контролом. Како би испунили транзитне уговорене обавезе према европским потрошачима, "Гаспром" нуди испоруке другим правцем.

У саопштењу украјинског "Нафтогаза" се наводи да је одлука о прекиду гаса "виша сила" која онемогућава даљи транспорт преко граничне интерконекције Сохрановка, па предлаже преусмеравање испорука за Европу на другу руту, Суџу, која се налази на територији коју контролише Украјина.

Из "Граспрома" упозоравају – на другој рути нема техничких услова за прихват већих количина гаса. Гасоводом преко Украјине, Европи стиже трећина руског гаса.

"Наручене количине руског гаса од европских купаца за 11. мај пале су на 72 милиона кубних метара. Претходног дана захтеви су износили 95,8 милиона кубних метара. Транзит гаса пао је за четвртину јер је Украјина обуставила пријем гаса на станици Сохрановка", рекао је портпарол "Гаспрома" Сергеј Купријанов. 

Русија је увек одговорно испуњавала и намерава да испуни све уговорне обавезе, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Гасоводом преко Украјине снабдевају се највише Словачка, Аустрија, Италија, Мађарска делом. Доток руског гаса осталим гасоводима – Јамал, Северним, Балканским, Турским и Плавим током је редован. Украјински гасовод некада је био главни, а од пре две године је алтернативни правац снабдевања и наше земље.

"Нама гас долази преко Балканског тока, редовно без икаквих проблема и у договореним количинама и ми не очекујемо никакве даље проблеме без обзира на даљу ситуацију у Укарајини", поручила је министарка Зорана Михајловић.

Истовремено, у Европској унији настављају се разговори са чланицама које траже изузеће од нафног ембарга Русији. Мађарска је категорична – може само на доток нафте морским путевима.

"Нафтни ембарго према Русији могли бисмо подржати само у случају да се из санкција потпуно изузму нафтоводи, односно да се ембарго односи на снабдевање нафтом бродовима морским путем. Ако Брисел мисли озбиљно, само би усвајање оваквог нашег предлога било реално и ми ћемо овај став заступати на даљим разговорима ове недеље", рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијерто.

Привредници широм Европе упозоравају да би енергетске санкције Русији довеле до енормног поскупљења и гаса и нафте и колапса привреде. И немачка власт позива рафинерије да се спреме за забрану руске нафте.

"Ембарго долази. Није важно да ли вам се свиђа или не. А када дође, да ли је боље глупо буљити у планину или је боље припремити се за друге опције?", упитао је немачки министар привреде Роберт Хабак.

Иако је Немачка још у фебруару суспендовала дозволе за рад гасоводу Северни ток 2, његов банкрот је поново одложен – сада до септембра. А Бугарска, којој је прошлог месеца Русија обуставила испоруке, саопштава да ће од јуна добијати амерички течни природни гас који ће бити јефтинији од руског.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару