Читај ми!

Енергетска офанзива ЕУ на више колосека, како заменити руску нафту

Земље Г7 одбиле су захтев да плаћају увоз руских енергената рубљама, јер сматрају да је то кршење уговора. Русија не одустаје од наплате у својој валути. Из Кремља поручују, ако Европа одбије да плаћа гас у рубљама, бесплатно га неће испоручивати. А Европска унија интензивно тражи нове снабдеваче и начине за ублажавање раста цена енергената. У ишчекивању свих решења, рубља расте, цене нафте у благом паду, струја и гас и даље скупи.

Група седам, најразвијенијих земаља света, поручила је да руски гас и нафту неће да плаћа у рубљама.

"Сви министри Г-7 су сагласни да би то било једнострано и јасно кршење постојећих уговора. Још једном су истакли да су склопљени уговори важећи и да компаније морају да их поштују. Плаћање у рубљама није прихватљиво и апеловаћемо на погођене компаније да не следе Путинов захтев", рекао је Роберт Хабек, министар економије и енергетике Немачке.

До краја овог месеца руска Централна банка и "Гаспром" изаћи ће са упутством о преласку на наплату гаса у рубљама за земље које су означили као непријатељске. Одбијање рубље од земаља групе Г7 за Русију значи прекид испорука.

"Гас дефинитивно нећемо испоручивати бесплатно, то је сасвим извесно. Тешко да је у нашој ситуацији могуће и разумно бавити се паневропском филантропијом. Процес снабдевања је веома компликован. Ово није куповина робе у продавници. Купујете и плаћате на благајни. То су залихе, плаћање, као и усклађивање стања – процеси су временски развучени. Тренутно све модалитете развијају одељења, са Гаспромом, након чега ће бити дефинисан јасан временски оквир", рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

А земље Европске уније су у енергетској дипломатској офанзиви. Поред америчког течног гаса, замену за руску енергетску зависност интензивно траже у арапским земљама – и то не само у новим количинама гаса и нафте већ и у обновљивој енергији.

Истовремено, Унија је отворила и други колосек деловања – ублажавање цена енергената, посебно струје. Од Европске комисије траже да предложи брза решења да се заштите потрошачи јер мегават-сат струје на берзама премашује 240 евра.

"То је изузетно високо, када то поредите са периодом од пре ових поремећаја то је повећање 5 -6 пута,  па ко то да издржи. Са гасом је још суровија прича. Те цене су заиста за просечног грађанина неприхватљиве и државе морају предузимати интервентне мере, заштитне мере да енергетски сектор остане на ногама да се припреми за обнову", објаснио је Никола Рајаковић, професор ЕТФ-а у Београду.

Последице скупе нафте већ се одражавају на европско тржиште поремећајем у снабдевању и поскупљењем горива. Како би зауставили и поскупљење транспорта и других роба Шпанија уводи бонус на гориво а Италија је, попут многих земаља ограничила цене али само на месец дана.

"Знамо да повећање цена горива утиче не само на одређене секторе, већ на сва домаћинства. Зато најављујем да ће Влада до 30. јуна направити минимални бонус од 20 центи на сваки литар горива", истакао је Педро Санчез, председник Владе Шпаније.

Дописница РТС-а из Италије Сања Лучић каже да је бензин у тој земљи пре десетак дана достигао цену од 2,50 евра. Међутим након што је влада пре неки дан смањила акцизе, цена се стабилизовала на 1 евро и 80 центи за бензин и дизел. Ова одлука важи до Ускрса, а после ће се видети.

И код нас расте потражња за дериватима, само од почетка марта већа је за 30 до 40 посто. У удружењу нафтних копанија кажу да то није реална слика потреба за горивом већ је проблем то што возачи праве залихе.

четвртак, 01. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару