Читај ми!

Преносимо

Чекамо руске авионе, ракетне системе и радаре

Следећа година могла би да буде значајна за војно ваздухопловство Србије. Понуда из Москве ускоро у Београду.

Замена ловаца бомбардера "МиГ 21" савременијим "миговима 29" у пару авиона који непрекидно дежурају на Аеродрому Батајница међу ваздухопловцима је протумачен као први знак скорог доласка ратних авиона из Русије.

Конкретна понуда ускоро би требало да стигне у Србију, али засад није познато шта ће Руси тражити заузврат и какви ће бити детаљи робног кредита којим ће летелице бити плаћене.

Да о небу Србије брине пар "мигова 29", јавност Србије уверила се на недавно одржаној вежби "Гром", која је одржана на батајничком аеродрому.

Како објашњавају авијатичари, то ће "размрдати" посаде ових летелица, и пилоте виђене да лете на руским "миговима".

Питање јачања крила постаје све битније, јер би због застарелости технике и истека ресурса авионима следећа година могла да буде изузетно критична за домаћу авијацију. Нико, међутим, још нема одговор колика ће бити цена ових летелица.

У Министарству одбране кажу да разговори са Русима о овим питањима још нису завршени. На столу нису само "мигови 29 М2", већ је реч о много ширем аранжману, чије прецизирање захтева дуже време.

"Реч је и о ракетним системима и савременим радарима. Циљ нам је да овим послом омогућимо ефикаснију одбрану националног, али и међународног ваздушног простора", кажу у Министарству.

Осим набавке авиона са представницима руског Министарства одбране биће речи и о набавци савремених радара за систем ПВО.

Успех овог посла отвориће врата другој фази преговора, током које ће на столу бити и појачање наше војске руским ПВО системима "С-300" и "панцир".

Опција која се све чешће помиње у војним круговима је и да би централна ствар договора са Русима, уместо авиона, требало да буде набавка ракетног система.

Саставни део завршних разговора о куповини авиона биће и питање обуке српских официра у Русији. Последња генерација наших пилота прошла је обуку за летење на „МиГ 29" још 1997. године.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару