Читај ми!

Преносимо

Линас Линкевичијус: Косово је кључно

Председавајући савета министара ЕУ о искушењима која очекују нашу земљу: Треба очекивати да преговори са Београдом формално почну у јануару.

Питање Косова и Метохије биће у сржи преговарачког оквира са Србијом - потврђује у интервјуу за Новости, председавајући Савета министара ЕУ, литвански министар спољних послова Линас Линкевичијус. Шеф дипломатије Литваније, међутим, скреће пажњу да то неће бити једини услов током процеса европских интеграција и наглашава да ће сви захтеви из Брисела током приступних преговора морати да се испуне. Притом, Линкевичијус је обећао сву помоћ званичног Виљнуса.

Могу ли преговори са Србијом званично да отпочну већ 20. децембра или у јануару, како је раније било предвиђено?

Још се није одлучило о томе. Све је могуће. То би, у сваком случају, требало да буде реалан сценарио. Иначе, припреме се одвијају нормалним ритмом. Притом, дијалог Београда с Приштином игра веома важну улогу. Обе стране у овом процесу дају свој допринос. Томе сам и лично био сведок, када сам обилазећи регион, био у Србији и на Косову, и срео се с тамошњим лидерима. Имао сам до сада бројне контакте с премијерима обеју страна. Желео бих да истакнем да су заиста конструктивни и да иду напред.

Колико је успех у дијалогу важан у односу на остале услове које је потребно испунити да би се напредовало у процесу европских интеграција?

Косово у преговарачком оквиру заиста заузима централно место. То питање је, дакле, дефинитивно од велике важности. Њиме ће се такође бавити и Европски савет.

Треба ли Косово да буде у центру преговарачког оквира, с обзиром на то да друге земље кандидати нису имале додатне услове од оних унапред познатих и за све истих?

Нагласио сам да Косово има веома битну улогу у оквиру преговарачког оквира. То је сушта истина. Али, односи с Косовом нису, наравно, једини услов за Србију у процесу европских интеграција, иако представљају њихов велики део. И, то нико не би требало да занемари и потцени.

Колико на то утиче радни документ који су чланицама доставиле веома утицајне чланице, Немачка и Велика Британија, и у ком се између осталог тражи да се односи с Косовом третирају као једно од три најважнија питања?

Не бих да коментаришем документа која нису званичног карактера. О томе се још разговара у савету.

Може ли Литванија да помогне како би цео процес текао у очекиваном правцу?

Као тренутни председавајући Европског савета, урадићемо најбоље и највише што можемо, с циљем да допринесемо овом процесу и олакшамо дијалог. Јер, од тога директно зависи и успех читавог процеса европских интеграција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару