Преносимо

Радош Бајић: Снег на екрану

Да ли ми данас као друштво и држава стварно имамо увид у то шта емитују наше националне, регионалне и локалне телевизије?

Из "Политикине" рубрике "Погледи" преносимо изводе из ауторског текста у коме редитељ Радош Бајић пише о медијској сцени Србије.

(...)
У невероватној медијској утакмици и папазјанији, у шаренишу стотине ТВ канала који се својим сателитским сигналима утркују, газе, потиру, сучељавају и бију за гледаоце, за простор, за рејтинг и за новац - где се данас налази Србија?

Ако оставимо свет на миру можемо ли се ми замислити: Како и колико штитимо и чувамо наш медијски простор од освајачких амбиција владара у новом светском поретку, од примитивизма, бахатости, манипулативног информисања, од круцијалног рушења темеља и корена наше нације, вере, начина живота и система вредности на којима вековима траје и опстојава култура нашег народа - макар од Светог Саве до данас?

Да ли ми данас као друштво и држава стварно имамо увид у то шта емитују наше националне, регионалне и локалне телевизије? Поготову када је најмлађа популација у питању - да ли смо улогу родитеља, учитеља, професора и васпитача препустили господи из чиновничко-државне скупине која себе назива РРА, или тако нешто? Имају ли они веће плате од ових из Ратела?

Уместо нас који бринемо о правилном психофизичком, менталном и интелектуалном развоју наше деце - да ли смо њима поверили да воде рачуна шта ће гледати наши малишани на ТВ екранима? Шта ће и када емитовати наше ТВ станице са националним фреквенцијама? Или је можда довољан онај број који се повремено може видети као упозорење да се одређени програм не препоручује гледаоцима испод толико и толико година?

Што ће рећи - ми смо вас упозорили да је тамо минско поље а ви како вам је воља - ако одлетите у ваздух, одговорност је ваша!?

(...)
Док пишем ове редове, знам да мало шта сам могу променити. Као аутор, писац, редитељ, глумац, продуцент - или шта већ јесам - веома водим рачуна о граничницима, о моралним постулатима, о светињама и темељним вредностима хумане цивилизације, друштва, државе и културе којој припадам. Трудим се да увек пошаљем поруку човечности, љубави, солидарности и поштовања за друге. Можда реткоуспевам,али те животне вредности су ми увек прве на уму.

Без намера да фаворизујем било кога на медијско-телевизијској сцени Србије, верујем да је за очување националних обележја и трајних вредности наше културе и народа - најодговорнија национална телевизија. Тим пре ми стварно није јасно због чега држава Србија, данас оличена у власти која има већину у парламенту - мрцвари, изнурује, тек одржава у животу и финансијски пасивизира и маргинализује Радио-телевизију Србије?

Знам да Влада Србије није дужна да по селима и градовима од осиромашеног народа присилно наплаћује ТВ претплату. Имам површну информацију да су предложене неке мере које треба да врате достојанство РТС, уз какву такву могућност да настави с развојем своје уставне и друштвено одговорне функције: да буде независна, да објективно, демократски и на време информише грађане Србије, да обезбеди слободу говора и мисли, да води рачуна о културном и историјском наслеђу, да емитује добар филмски и производи најбољи спортски, научни, културни, играни, серијски и музички програм...

Са изванредним резултатима које је РТС постигла последњих година у свим сегментима свог деловања - нека ми као једном малом шрафу у програму националне телевизије буде дозвољено да питам: Коме треба оваква РТС, зависна од воље политичке елите, без могућности да исплаћује плате својим радницима - а камоли да настави да производи и емитује најбољи програм? Шта се чека? Да је реструктуирамо? Да је докрајчимо? Да је неко купи? Да неко падне мртав? Да му узмемо душу, да се снег појави на екрану?

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару