Читај ми!

Преносимо

Мртва трка "за" и "против" уласка Црне Горе у НАТО

Уколико би у овом тренутку био расписан референдум на коме би се грађани Црне Горе изјашњавали о уласку земље у НАТО, исход би био неизвестан, показују резултати последње анкете.

Већина грађана повезује улазак Црне Горе у ЕУ са уласком у НАТО, а сматрају и да би приступање НАТО убрзало европске интеграције.

Када би у овом тренутку био расписан референдум на коме би се грађани Црне Горе изјашњавали о уласку земље у НАТО, исход би био неизвјестан.

Истраживање Ипсос Стратеџик Маркетинга, на 1.029 испитаника, показало је да присталице и противници уласка у НАТО "воде мртву трку".

Истраживање, рађено за потребе ТВ Вијести показује да је подршка НАТО од 2009. значајно порасла.

За чланство у НАТО гласало би 40 одсто грађана, 39 осто је против, а остали не би изашли на евентуални референдум или су неодлучни.

Изражена, нешто већа подршка уласку у НАТО на могућем референдуму обухватила је оне који би на референдум изашли. Излазност се у овом тренутку процјењује на 60 одсто.

"Значајан дио популације који је против НАТО интеграција не би изашао на референдум. Тако ,кад би гледали сад, у овом тренутку, вјероватно и у Црној Гори могуће да се међу онима који не би изашли на референдум налази значајан дио популације који не би подржао НАТО интеграције", казао је Марко Уљаревић из Ипсос Стратеџик Маркетинга.

Подршка НАТО ипак расте.

"Ако посматрамо посљедњу годину, од јула 2012. до јула 2013. та подршка је прилично стабилна и осцилира 1, 2, 3 одсто из таласа у талас. Међутим ако гледамо у односу на 2009. значајно је порастао проценат људи који подржавају НАТО интеграције - 31 одсто смо имали у фебруару 2009. а у јулу 2013. 40 одсто".

Раст подршке НАТО у посљедњих неколико година, Уљаревић објашњава тиме да НАТО полако постаје тема и да се људи полако опредјељују.

За НАТО се опредијелило преко 70 одсто бирачког тијела ДПС и СДП, слиједе присталице БС и Позитивне са 55 одсто.

Гласачи СНП, њих 20 одсто, је за улазак Црне Горе у НАТО савез, и само осам одсто оних који гласају ДФ.

Већина грађана, према истраживању, повезује улазак Црне Горе у ЕУ са уласком у НАТО, а сматрају и да би приступање НАТО убрзало европске интеграције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару