Упитник на провери

Прва мисија Европске комисије испитала тачност одговора на Упитник у области правосуђа и полиције. Проверавана комплетна организација правосуђа и полиције на примерима. Од понедељка, наредна мисија ће испитивати људска права, а половином марта и визну либерализацију.

Европска комисија отпочела је проверу тачности одговора на Упитник које је Србија послала у Брисел. Министарство правосуђа је, за ту прилику, бирало појединачне случајеве, па су ескперти протеклих дана путовали по Србији како би имали информације из прве руке.

Договор је да правосуђе и полиција не откривају које су случајеве предочили контролорима из Брисела. Сазнало се, међутим, да је суд у Крагујевцу добио задатак да организује комплетну презентацију поступка у афери "Индекс".

Предмет "Индекс", који одсликава хапшење и оптужнице у кући која школује правнике, послужио је за стицање утиска о томе како Србија сузбија организовани криминал и корупцију, а проверавана је и комплетна организација полиције и правосуђа.

Саветница за европске интеграције министра унутрашњих послова Зорана Влатковић каже да су тражили баш те студије случајева како би могли од почетка до краја да се испрате, јер је "сарадња међу различитих субјеката круцијални део и за ЕУ и за Србију".

„Тражили су разлоге где не постоји координација у борби против корупције, јер с једне стране имате велике судске поступке и озбиљан резултат поготово ако се тиче одузимање имовине стечене криминалом, а с друге стране и даље постоји корупција и лоше смо рангирани", рекао је државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

"Главне препоруке ћемо добити у даљем усавршавању механизма у борби против корупције", истиче Хомен.

Ускоро и додатна питања

О антикорупцијским прописима и њиховом домету мисија Европске уније распитала се и у "Транспарентности Србија". У наредних четири до шест недеља очекују се прва потпитања.

Немања Ненадић из "Транспарентности Србија" каже да је његов утисак да ће се комисија поставити питање контроле имовине државних функционера, а такође и санкционисања корупције на високом нивоу.

„Један од примера напретка у неким предходним случајевима, као што је Румунија, управо је вођење поступака против неких особа на високим функцијама и ту се демонстрира да ли је земља спремна да се у потпуности ухвати у коштац са корупцијом", рекао је Ненадић.

Под лупом експерата били су Национална стратегија реформе правосуђа, рад Високог савета судства и Државног већа тужилаца и Правосудна академија.

Контролори из Брисела чули су и глас Друштва судија и тужилаца, испитујући да ли је Србија на добром путу ревизије постпука реизбора судија.

Омер Хаџиомеровић из Друштва судија Србије каже да су они предочили да је читав пакет правосудних закона споран са становиштва уставности и да није добро кретати у поступак ревизије пре него што се реши питање уставности.

Проверу одговора на Упитник од понедељка настављају експерти за људска права. Половином марта друга екипа провераваће визну либерализацију, јер су нам лажни азиланти задали проблеме.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару