Упозорење из Брисела због акциза

Увођењем двојних акциза на нафтне деривате Србија прекршила Прелазни трговински споразум са ЕУ. Тражи се заједничко прихватљиво решење за акцизе, каже потпредседник Владе Божидар Ђелић. Разговор о двојним акцизама 22. марта у Бриселу.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да ће 22. марта у Бриселу на заједничкој седници представника Европске комисије и Владе Србије бити пронађено решење за двојне акцизе, које су у Србији уведене на нафтне деривате крајем прошле године.

Те акцизе су у супротности са Прелазним трговинским споразумом, рекао је Ђелић.

"У данима који долазе радићемо са нашим европским партнерима да бисмо пронашли заједничко прихватљиво решење", рекао је Ђелић.

Потпредседник Владе је напоменуо да Србија у години када жели да добије статус кандидата за чланство у ЕУ и датум за почетак преговора с Унијом о чланству "сигурно не жели да има било какву повреду потписаног споразума са ЕУ".

Ђелић је рекао да му је копредседавајући Комитета за праћење примене Прелазног трговинског споразума Пјер Мирел пренео да је Европска комисија мишљена да су измене и допуне Закона о акцизама усвојене 29. децембра прошле године, комбиноване са Правилником о стављању промета нафтних деривата, повредиле члан 6.4 и члан 22.1 Прелазног трговинског споразума.

Потпредседник Владе је указао и да га је Пјер Мирел информисао да је Европска комисија сматра  да су усвојене акцизе, такође, повредиле и члан 41 Енергетске заједнице југоисточне Европе.

"Европска комисија предлаже, а Србија прихвата да се на заједничком Комитету који ће бити одржан 22. марта у Бриселу то питање стави као тачка дневног реда и тражићемо да до тада Европска комисија и Србија пронађу заједничко прихватљиво решење", рекао је Ђелић.

У министарству финасија, о еветуалним променама закона неће да говоре док не размотре препоруке Европске комисије.

"За потрошаче је најбоље да се примени закон са мањим акцизама, за државу је наравно боље да се примени закон са већим акцизама за нас је сасвим свеједно ми тражимо само исте услове на тржишту за све" каже Бора Татић из Бензинске станице Србије.

За бензине из увоза акциза је 4,8 динара, а за евродизел 6,6, док је за домаћи бензин из НИС-а 30 пара по литру. Влада може да смањи акцизе на све деривате, али би то значило и мање пара у буџету.

Друга варијанта је да повећа акцизе и на домаћа горива и изједначи их са увозним. То, међутим, значи да би било скупље и оно неквалитетније гориво.

Како РТС незванично сазнаје постоји и трећа опција - да се изједначе акцизе на сва горива, тако што би се повећале оне на домаће гориво, а смањиле на увозне деривате.

Наш извор наводи да је то и најприхватљивије решење када је нафта на светском тржишту све скупља. Тако би од деривата био задржан исти прилив у буџет, а истовремено би се заштитили возачи од нових поскупљења.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару