Поступна реституција

Србија ће морати да надокнади штету власницима национализоване имовине, изјавио је за "Фајненшел тајмс" премијер Цветковић, наводећи да "шта год да буде понуђено власницима не сме да дестабилизује државу".

Грађанима који траже враћање одузете имовине учињена је велика неправда и ми ћемо морати да их подржимо и надокнадимо им штету, изјавио је јуче председник Владе Србије Мирко Цветковић за британски дневник Фајненшел тајмс.

"То, међутим, мора да се уради тако да не угрози нашу будућност. Не можете да замените прошлост будућношћу. Шта год да им понудимо, то не сме да дестабилизује државу", истакао је Цветковић.

У тексту о рестритуцији у Србији, лондонски пословни дневник оцењује да би директна финансијска компензација власника значила банкрот за Србију, којој је за опоравак од глобалне финансијске кризе била потребна помоћ Међународног монетарног фонда.

Тужбе, које је уложило више од 70.000 људи, односе се на имовину вредну стотине милиона евра. Њихов број би могао значајно да порасте, посебно од стране Срба који су рођени у иностранству.

"Нико не зна стварну вредност те имовине", рекао је Цветковић.

Према најновијој процени српских пореских власти, вредност национализоване имовине, укључујући црквене поседе око којих спорови још нису решени, могла би да износи између 101 милијарде и 226 милијарде евра.

"Наша политика није да неког преваримо", рекао је Цветковић и додао да ће држава можда да одвоји одређени проценат бруто домаћег производа за решење тих спорова.

"Ипак, нико неће бити одушевљен тиме. Да бисмо постигли законску јасноћу, мораћемо да им дамо понуду коју неће моћи да одбију", истакао је српски премијер.

Већина људи који очекују враћање одузете имовине траже накнаду за само два или три стана или мање пољопривредно земљиште, изјавио је координатор Мреже за реституцију Миле Антић.

Истичући да те грађане представља неколико удружења, којима је заједничка фрустрација усмерена ка систему, Фајненшел тајмс подсећа да су, након пада комунизма, државе широм источне Европе прихватиле идеју реституције имовине и да само Србија досад није донела одлуку како људима надокнадити штету.

Усвајање Закона о реституцији, након вишегодишњих обећања, од кључне је важности за Србију како би постала кандидат за чланство у Европској унији, констатује лондонски дневник.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару