Завршена прва фаза анализе Упитника

Прва од три експертске мисије Европске комисије окончала анализу одговора на Упитник ЕК. Друга мисија долази у Београд већ почетком следеће недеље, а трећа половином марта. Њихов званичан став биће увршћен у мишљење о захтеву Србије за чланство у ЕУ.

Експертска мисија Европске комисије, која је анализирала одговоре на Упитник Европске комисије, завршила је рад у Београду.

"Њихов званичан став биће увршћен у мишљење о захтеву Србије за чланство у ЕУ", потврдила је директорка владине Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић.

Делевићева је рекла да су експерти Европске комисије са представницима надлежних институција од 21. јануара разговарали о реформи правосуђа, борби против организованог криминала, борби против корупције и о организацији и реформи полиције.

Према њеним речима, експертске мисије ће у више наврата посетити Београд. Прва мисија анализирала је Упитник у току ове недеље, друга ће доћи већ почетком следеће недеље, а трећа половином марта.

Експерти ће проверавати докле је Србија стигла у испуњавању критеријума у три кључна домена - владавини права и правосуђу, функционисању независних регулаторних тела, као и људских права и заштити мањина.

Делевићева је навела да не очекује да ће бити великих изненађења и да ће чланови мисије проверавати како фунционишу области које су представљене у одговорима на Упитник.

У оквиру рада друге мисије, од 28. фебруара до 4. марта, предвиђено је да стручњаци разговарају са представницима регулаторних тела.

Од 14. до 18. марта трећа мисија Европске комисије провераваће стање људских права, права мањина, положај избеглица, интерно расељених лица, контролу границе, миграције и азил.

Упитник Европске комисије представља званични инструмент којим ЕУ процењује спремност државе да започне процес приступања.

На основу добијених одговора из Србије, који су Европској комисији уручени 31. јануара, као и процене експертских мисија и одговора на евентуална додатна питања, Европска комисија израђује мишљење о томе да ли је земља спремна за статус кандидата, као и да ли је спремна за следећу фазу - дефинисање оквирног датума за преговоре о приступању, о чему консензусом одлучују државе чланице ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару