Јачање специјалних веза

Састанак Већа за сарадњу Србије и Републике Српске представља корак у продубљивању специјалних паралелних веза Београда и Бањалуке, али не доводи у питање однос Србије према БиХ, каже председник Србије Борис Тадић. Србија и РС су најзначајнији економски партнери, подсећа председник РС Милорад Додик.

Заједнички инфраструктурни пројекти, сарадња у енергетици, пољопривреди и образовању теме су четвртог састанка Већа за сарадњу у Београду, на коме су присуствовали председници Борис Тадић и Милорад Додик, премијери Мирко Цветковић и Александар Џомбић и министри.

У оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама, договорено је да Владе Србије и Републике Српске, убудуће, два пута годишње одржавају заједничке седнице, на којима ће проверити како се спроводе пројекти.

Закључак је да су Србија и Република Српска више постигле последње четири године, откако постоји Веће за сарадњу, него у првим годинама Дејтонског споразума. О томе сведочи све више инвестиција које омогућавају отварање радних места.

За председника Србије, састанак у Београду израз је продубљивања сарадње Београда и Бањалуке, али водећи рачуна о томе да се не угрози политика Београда према Сарајеву.

"Овде се ради о продубљивању наших специјалних и паралелних веза, које су утемељене у Дејтонском споразуму, а које Србија и РС имају пуни легалитет и легитимитет, што ниједног тренутка не доводи у питање однос Србије према БиХ, нама пријатељској и суседној држави", рекао је председник Србије Борис Тадић.

„Настављамо да водимо политику на принципима које сам изнео", каже Тадић.

Председник Милорад Додик подсећа да су Србија и Република Српска најзначајнији економски партнери.

"Улагање Србије у Републику Српску у последњих пет година је негде око милијарду и 400 милиона конвертибилних марака, што је око 700.000 евра"

"То је значајно за нас јер смо тиме добили могућност да побољшамо нашу економију, да побољшамо могућност да се наши људи запосле, а наравно и привреда Србије је добила предзнак регионалног, што је важно и желимо да подстакнемо све друге и да с једне и друге стране Дрине раде на пројектима који ће допринети регионалним пројектима", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

И у Београду и у Бањалуци сматрају да се споро спроводе планови о искоришћавању енергетских потенцијала Дрине, као и да се у те пројекте морају укључити међународни партнери.

Убудуће ће се координирати у образовању, због проблема са необразованим кадром који, у годинама које долазе, може да смањи конкурентрност Србије и Републике Српске.

Веће за сарадњу основано је у циљу спровођења Споразума о успостављању специјалних паралелних односа Србије и РС, а чине га председник Србије, председник Владе Србије, као и председник и премијер РС.

Конститутивна седница Већа одржана је 6. септембра 2007. године у Бањалуци, а данашња седница је четврта по реду.

До сада су, на основу Споразума, реализовани бројни пројекти у области енергетике, образовања, здравства, инфраструктуре, двојног држављанства, а у будућности би приоритет требало да буде завршетак два моста преко Дрине и изградња хидроелектране Бук-Бијела на тој реци.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару