О реконструкцији до краја седмице

Одлука о томе да ли ће реконструкција Владе бити спроведена кроз кадровске промене или ће број министарстава бити смањен биће донета до краја седмице, најавио премијер Мирко Цветковић. Лидер социјалиста Ивица Дачић каже да није добио позив за разговоре о реконструкцији Владе.

Премијер Мирко Цветковић најавио је да ће до краја седмице одлучити хоће ли реконструкција Владе Србије бити спроведена кроз кадровске промене или ће и број министарстава бити смањен.

Цветковић је у интервјуу за магазин Економист рекао да му одлука о "реконфигурацији" Владе изгледа примамљивије, али да није сигурно да ли ће је прихватити коалициони партнери, ни да ли је изводљива у кратком року.

Према Цветковићевим речима, смањење броја ресора би вероватно било ефикасније, а спајањем би могли да буду обухваћени и ресори који припадају различитим коалиционим партнерима. Међутим, то би подразумевало промену коалиционог споразума, Закона о Влади и буџета.

Осврћући се на разрешење бившег министра економије Млађана Динкића, Цветковић је рекао да је "бирајући између никакве и владе која може да поврати енергију, изабрао другу опцију".

"Био сам чврсто убеђен да је одлука о Динкићевом разрешењу једина исправна. У супротном не бисмо ни имали владу", рекао је Цветковић, истичући да влада без ефикасности, енергије и резултата нема разлога да постоји.

На питање како коментарише то што бивши министар економије и даље тврди да све одлуке доноси председник Србије Борис Тадић, укључујући и одлуку о његовој смени, Цветковић је одговорио да је то Динкићев покушај да га дискредитује.

"То је покушај дискредитације мене као личности, али пошто ја овде наступам у име институције, немам намеру да се на то осврћем. Драго ми је што не може да се нађе ниједна друга замерка осим те, која је чист стереотип", рекао је Цветковић и нагласио да није постојао никакав резервни план за случај да странка Г17 плус изађе из владе након разрешења њеног лидера.

Дачић: Нисам добио позив за разговор

Потпредседник Владе Србије и лидер социјалиста Ивица Дачић каже да није добио позив за разговоре о реконструкцији Владе, али да је заједничко опредељење свих чланица коалиције да се тај посао заврши што пре.

Дачић је указао да треба видети који модел Србији највише одговара, када је реч о броју министарстава и оценио да се "ствари обично раде кампањски, тако да је сада кампања да треба смањити број министарстава".

"Свему се може приступити демагошки и рећи да ће се смањти број министарстава и добити неки политички поен на ту тему, али ће онда, приликом формирања следеће владе, можда доћи до поновног успостављања министарстава која се сада укину", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је потребно да премијер, односно ДС, предложи решење које би се заснивало на неким моделима која постоје у другим државама са сличном традицијом и сличним начином организације државне власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару