Вођа косовске делегације Едита Тахири

Ветеран преговора у Рамбујеу и некадашња блиска сарадница Ибрахима Ругове, Едита Тахири, предводиће косовску делегацију током преговора са Београдом. Едита Тахири је заменица премијера Хашима Тачија.

Косовски премијер Хашим Тачи одлучио је да делегацију Косова у преговорима са Београдом  предводи заменица премијера Едита Тахири, саопштено је из косовске владе.

"Дијалог Косова као независне и суверене државе са свим суседним земљама, укључујући и Србију, и решење практичних проблема је на добробит свих грађана региона и представља вредност и европски стандард", наводи се у саопштењу косовске владе.

Едита Тахири је, у време док је Демократски савез Косова предводио покојни Ибрахим Ругова, била његов саветник за спољну политику, а из те партије отишла је 2005. године, због неслагања са политиком странке.

Њен одлазак из Руговине партије био је један од највећих политичких скандала на Косову те године, јер су формирање нове партије, Демократске алтернативе, пратиле отворене претње које су данима стизале на адресу Едите Тахири.

Тахиријева је учествовала у свим разговорима о Косову до НАТО интервенције 1999. године, укључујући Лондонску конференцију и преговоре у Рамбујеу.

Влада Србије је на седници крајем јануара и званично именовала политичког директора Министарства иностраних послова Борка Стефановића за шефа државног тима у разговорима са Приштином.

Приштина озбиљно схвата преговоре 

Избор Едите Тахири за вођу приштинског тима за дијалог о Косову у Београду тумачи се као знак да Приштина озбиљно схвата предстојеће разговоре.

Извор близак преговарачком тиму Београда рекао да је избор Тахиријеве "очекиван", а да њена позиција потпредседника косовске владе, потврђује да Приштина разговоре с Београдом не види само као "техничке" и да их схвата озбиљно.

Исти извор примећује да наглашавање косовских Албанаца да је реч о "дијалогу о практичним питањима две независне и суверене државе" показује и несигурност Приштине у те тврдње.

У септембру 2010. године, пошто је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о Косову коју је Србија поднела уз подршку Европске уније, обе стране су позване на дијалог.

Србија спремна за преговоре

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће преговори Београда и Приштине највероватније почети у марту и да је Србија већ два месеца спремна за почетак дијалога.

Одговарајући на питање посланика у парламенту, Цветковић је рекао да је Србија спремна за разговоре о свим темама, од "најприземнијих који се тичу живота, па до питања статуса".

"У почетку ћемо вероватно разговарати о темама за које ће се лакше наћи решење, а онда можемо да разговарамо и о тежим питањима, са већим шансама за успех укупних преговора", истакао је Цветковић.

Премијер је рекао да не може да говори о платформи преговарачког тима Београда, али да верује да је добро припремљена.

"Уз напоре и добру вољу имамо могућност да разговарамо о решењу које би било прихватљиво за обе стране", рекао је Цветковић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару