Пацолијев избор пред Уставним судом

Опозиционе странке косовских Албанаца и више невладиних организација у Приштини најавиле тужбу Уставном суду због начина избора Беџета Пацолија за косовског председника. Према њиховим тврдњама, Пацоли је изабран на ту функцију без потребног кворума.

Због начина избора Беџета Пацолија на место председника Косова, опозиционе странке косовских Албанаца и више невладиних организација у Приштини најавило је тужбу косовском Уставном суду, тврдећи да је изабран без потребног кворума, пренели су приштински медији.

Сумње Демократског савеза Косова (ДСК), Алијансе за будућност Косова и 18 организација цивилног друштва се односе на кршење процедуре приликом избора косовског председника у прва два круга гласања у Скупштини Косова.

Ни у првом ни у другом кругу гласања, приликом којих је потребно да за председничког кандидата гласа две трећине од укупно 120 посланика, није било кворума, пошто је опозиција напустила седницу пре гласања, а у сали је остало 67 посланика.

Тај број посланика је задовољавао критеријум за кворум тек у трећем кругу гласања када је за избор председника потребна проста већина од 61 посланика.

Опозиција и организације цивилног друштва желе да чују тумачење од Уставног суда да ли је избор Пацолија био у складу са косовским уставом и са Правилником о раду Скупштине. Приштински медији најављују протесте НВО уколико опозиција не добије тумачење од суда.

Члан руководства ДСК Кујтим Шаља истиче да члан 51. устава као и Закон о председнику предвиђају да у два прва круга кандидат за председника треба да освоји две трећине гласова од укупног броја посланика да би био изабран.

Пацоли ће данас преузети председничку функцију од вршиоца дужности председника Јакупа Краснићија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару