Премијер одговарао на питања

Завршена седница Скупштине Србије на којој су премијер и министри одговарали на питања посланика о извештају Дика Мартија и о пословању јавних предузећа. Премијер Мирко Цветковић сматра да би истрагу о трговини органима требало да обавља институција са ширим овлашћењима од Еулекса.

У Скупштини Србије, посланици су представницима власти постављали питања о извештају Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и Метохији и о пословању јавних предузећа. Премијер Цветковић и чланови његовог кабинета, сходно Пословнику, као и сваког последњег четвртка у месецу, одговарали су на посланичка питања.

Теме су предложили радикали и ЛДП, али су протестовали што о потпуно различитим темама са члановима Владе разговарају на истој седници.

Радикали су питали да ли Влада има јасну платформу ко треба да спроведе истрагу о трговини људским органима на Космету и дали и свој предлог да истрагу треба да спроведу правосудни органи Србије у сарадњи са правосудним органима Албаније.

Политизација неће помоћи процесуирању злочина, упозорили су премијер Цветковић и министар Расим Љајић.

Цветковић је рекао да истрагу треба да обави институција која ће моћи да спроводи истрагу у свим државама које су у вези са том криминалном активношћу и да Еулекс за то нема капацитет.

Премијер сматра да истрага, поред Косова, треба да обухвати и Албанију, али да буде спроведена и у другим државама, јер су органи продавани ван тих територија и ван европског континента.

"Немамо ништа против ангажовања Еулекса. Наш став је да би тај механизам морао да има овлашћења које Еулекс нема и о томе се воде разговори", рекао је Цветковић.

Цветковић је рекао је и да ће преговори Београда и Приштине највероватније почети у марту, као и да је Србија већ два месеца спремна за почетак дијалога.

Према његовим речима, Србија је спремна за разговоре о свим темама, од "најприземнијих који се тичу живота, па до питања статуса" Косова.

Пословање јавних предузећа

Посланици ЛДП-а, на чију иницијативу се у Скупштини Србије расправља о пословању јавних предузећа, тврде да су јавна предузећа "партијска каса", да су примања њихових директора већа од 200.000 динара, а да појединци примају и више плата.

Премијер Цветковић је рекао да се тражи могућност како да та предузећа добију мање субвенције, али не укидањем субвенција и остављањем људи без плате, већ повећавањем ефикасности.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић рекао је да се у јавним предузећима не запошљавају партијски кадрови, већ да је једини критеријум стручност, као и да већ дуже нема ниједну другу плату осим плате коју прима као члан Владе Србије и да то тврди под пуном материјалном и кривичном одговорношћу.

Шкундрић је рекао да НИС и "Србијагас" у прошлој години нису пословали са губицима и да није тачно да Србија плаћа гас 30 одсто скупље него друге државе, како тврде либерали, већ да је цена идентична.

"Само Румунија има нижу цену гаса због структуре гаса, јер преко 50 одсто има сопствену производњу. У последње две године, ми смо имали повећање производње гаса, негде на нивоу 15 одсто", рекао је Шкундрић и додао да Србија плаћа гас око 15 динара по кубном метру.

Посланици Демократске странке апеловали су да Влада расветли аферу у Колубари, која је држави позната још од 2008. године.

Министарка правде Снежана Маловић рекла је да Тужилаштво за организовани криминал интензивно испитује наводе о малверзацијама у басену "Колубара".

Посланик ДСС-а и члан Економског тима странке Ненад Поповић саопштио је да је ревизорска кућа "Дилојт", која је проверила пословање компаније "Колубара", показала да није било злоупотреба у пословању у време док је ДСС био на власти.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару