Немачка подршка Србији

Приближавање Србије ЕУ централна тема сусрета шефа немачке дипломатије Гвида Вестервела и потпредседника Владе Божидара Ђелића у Берлину. Немачка ће у месецима који долазе бити на страни Србије, рекао Вестервеле.

Немачка ће у месецима који долазе бити на страни Србије, рекао је  немачки министар спољних послова Гидо Вестервеле у разговору са потпредседником Владе Србије Божидаром Ђелићем.

Вестервеле је Ђелићу рекао да Немачка од Србије очекује резултате, на које ће одговорити одлукама.

"На Србији је сада да спроведе значајне одлуке да би на крају године имала подршку Немачке за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ. Надамо се да ће наши аргументи бити довољно јаки да почнемо и преговоре за улазак у ЕУ непосредно после тога", рекао је Ђелић.

Ђелић је Вестервелеу, како је рекао, пренео да српска Влада жели што пре да отпочне дијалог са Косовом, од којег се очекује да што пре покаже и конкретне резултате, како када је реч о техничким, тако и о компликованијим питањима.

"Српска Влада је стабилна, криза која ју је потресла је сада санирана, а европске интеграције и реформе тесно су повезане са радом Владе", рекао је Ђелић.

Због тога је, како је истакао потпредседник српске владе, реална перспектива уласка у ЕУ од кључног значаја за очување стабилности Владе Србије.

Проблем азиланата

Вестервеле у разговору са Ђелићем није помињао проблем повећаног броја азиланата који су долазили у Немачку током претходних месеци.

Ђелић је, како је рекао, сам покренуо ту тему и пренео шефу немачке дипломатије уверавање српске стране да она помно прати тај проблем и да ће, у том смислу, ускоро бити оформљена и међуресорна група.

"Србија ће без оклевања убудуће позитивно одговарати на све захтеве за реадмисију српских грађана ухваћених у илегалној миграцији", рекао је Ђелић.

Ђелић је нагласио да Влада Србије никако неће дозволити да мањина грађана угрожава права већине на слободу кретања. 

Вестервеле и Ђелић су размотрили и питања у вези са могућностима новог начина финансијске подршке Немачке и ЕУ Србији, као и могућност да Немачка подржи унутар ЕУ повећање квота за извоз шећера.

Размотрена су и питања културне и научне сарадње, као и сарадња Немачке и Србије у оквиру Дунавске стратегије.

Ђелићеви саговорници током дводневне посете биће и председник Одбора Бундестага за питања ЕУ Гунтер Крихбаум и председник Одобора за спољну политику Рупрехт Поленц.

Потпредседник Владе Србије разговараће и са представницима странака заступљених у Бундестагу и саветницима канцеларке Ангеле Меркел.

Ђелић ће сутра у представништву Европске комисије у Берлину одржати предавање на тему Дунав - река ширења ЕУ, чији су организатори Европска академија у Берлину и баварској Хришћанско-социјалној унији блиска Фондација "Ханс Зајдел".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару