Скупштина о мировним мисијама

Посланици Скупштине Србије завршили расправу о упућивању припадника Војске Србије и других снага одбране у мултинационалне операције у 2011. години. СРС и ДСС се противе учешћу у мисијама ЕУ, док су ЛДП, ЗЕС и коалиција СПС-ЈС најавили подршку.

Другог радног дана у 2011. години, посланици Скупштине Србије водили су целодневну дебату о две одлуке које се односе на учешће припадника Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2011. години.

Предложеним одлукама предвиђено је да припадници ВС и полиције и ове године учествују у мултинационалним операцијама УН, у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Либану, Кипру и први пут на Блиском истоку, као и у мировним мисијама ЕУ у Сомалији и Уганди.

Министар одбране Драган Шутановац, образлажући предложене одлуке, рекао је да се у овом тренутку око 5.000 припадника система одбране определило за учешће у мултинационалним операцијама.

Одговарајући на питања посланика опозиције о опремљености припадника система одбране који се упућују у мисије, министар је рекао да су они адекватно опремљени средствима и опремом у складу са прописаним стандардима.

Шутановац је рекао и да плате мировњака нису на нивоу на коме би он желео да буду и да зависе од услова рада, степена ризика и да се крећу од 1.050 до око 3.000 долара, као и да уз то примају и плату у земљи.

Мисије УН и ЕУ

Посланици СРС-а и ДСС-а критиковали су планирано учешће припадника војске и полиције у мирновним мисијама у Сомалији и Уганди, које ће бити у надлежности Европске уније, наводећи да Србија не треба да учествује у мисијама које нису под окриљем Уједињених нација.

Министар Шутановац одбацио је те критике, истичући да су такве мисије установљене у УН, али да су поверене ЕУ.

Радикали су навели да су снаге ЕУ ангажоване у операцијама које су у вези са НАТО-ом, а да је учешће Србије у тим операцијама на неки начин улазак Србије у ту организацију.

СНС сматра да Србија треба да учествује у операцијама које су успостављене резолуцијама УН, наводећи да је свих девет операција, у којима је предложено учешће српских снага, под мандатом УН.

ЛДП је најавио подршку предложеним одлукама. Посланици ЛДП-а посебно су похвалили то што ће Србија учествовати у мисијама ЕУ, наводећи да ће учешће у тим мисијама бити корисно за будуће чланство Србије у НАТО савезу.

Посланици клуба "За европску Србију" и коалиције СПС-ЈС најавили су подршку предложеним одлукама, наводећи да се учешћем српских снага у мировним мисијама јача међународни углед земље и политички утицај ван земље.

Споразум са ЕУ у марту

Министар одбране Драган Шутановац рекао да ће споразум са Европском унијом, на основу којег ће припадници Војске Србије и полиције учествовати у мировним мисијама ЕУ, бити потписан средином марта.

"Предложеним одлукама о учешћу српских снага одбране у мировним операцијама у 2011. години први пут је предвиђено и учешће у мировним мисијама које ће водити ЕУ", рекао је Шутановац, наводећи ће споразум са представницима ЕУ потписати министар полиције и заменик премијера Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Вук Јеремић.

"То ће бити једна од историјских чињеница, имајући у виду да су бивша Југославија и садашња Србија до сада партиципирале само у мисијама УН", рекао је Шутановац и додао да ће учешће у мисијама ЕУ бити симболично, са мањим бројем припадника.

Шутановац је истакао да Србија жели да повећа своје присуство и политички утицај и ван граница земље.

"За учешће српских снага одбране у мултинационалним операцијама у 2011. години биће потребно око 640 милиона динара, од којих ће највише отићи у руке оних који су ангажовани ван граница земље", рекао је Шутановац.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару