Цветковић у Бугарској

Разговори са бугарским колегом Бојком Борисовим потврдили добре политичке односе две земље, али су превасходно били фокусирани на економску сарадњу, рекао премијер Цветковић, после разговора с премијером Борисовим.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да су његови данашњи разговори са бугарским колегом Бојком Борисовим потврдили добре политичке односе две земље, али да су превасходно били фокусирани на економску сарадњу.

"Разговарали смо о инфраструктурним пројектима, пројектима у области енергетике, прекограничној сарадњи и могућностима да се та економска сарадња унапреди", рекао је Цветковић Танјугу.

Српски премијер је навео да ће сутра заједно са Борисовим отворити бизнис форум на којем ће говорити и о економској срадњи две државе и поyвати пословне људе с обе стране границе да сарађују.

Цветковић је посебно истакао значај боље сарадње две земље у заједничкој реализацији пројеката из европских фондова, нарочито у области прекограничне сарадње и изградње регионалне саобраћајне и енергетске инфраструктуре.

Коридор 10, Јужни ток и мањине

У том контексту он је посебно истакао важност изградње аутопута и модернизације железнице на Коридору 10, као и сарадњу у области енергетике.

На састанку је било речи и о реализацији пројекта Јужни ток у којем учествују обе државе.

Премијер је још једном током разговора са Борисовим изразио захвалност Бугарској за подршку процесу европских интеграција Србије и изразио очекивања да ће се та подршка наставити.

Цветковић је данас, у циљу потврде добросуседских односа, заједно са својим бугарским колегом положио цвеће на споменик Василу Левском у Софији.

Према Цветковићевим речима, током сусрета са Борисовим било је речи и о питању мањина за које је Цветковић рекао да су мост који спаја две државе.

"Питање националних мањина и за Србију и за Бугарску је додатни подстрек и обавеза за још боље одбносе и сарадњу", рекао је Цветковић, додајући да Србија томе придаје посебан значај.

Премијер је нагласио да Србија настоји да обезбеди пуну интеграцију националних мањина у друштвени живот уз очување и развијање њихове националне и културне посебности у складу са највишим европским стандардима.

"Заинтересовани смо да се сва питања које се тичу бугарске мањине у Србији решавају кроз дијалог", закључио је Цветковић.

Цветковић и Борисов сутра ће отворити Бугарско-српски пословни форум на коме ће учествовати најзначајније компаније и привредници двеју земаља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару