Динкић може да буде посланик

Нема законских препрека да Млађан Динкић и Верица Калановић буду изабрани за нове посланике у Скупштини Србије, изјавио председник скупштинског Административног одбора Ненад Константиновић.

Председник скупштинског Административног одбора Ненад Константиновић изјавио је да нема законских препрека да лидер Г17 плус Млађан Динкић и функционерка те странке Верица Калановић буду изабрани за нове посланике, пошто им парламент претходно констатује оставке на министарске функције.

Константиновић је, у изјави Танјугу, прецизирао да би у том случају посланички клуб Г17 плус морао да се одрекне два актуелна посланика, како би на њихово место могли да дођу Динкић и Калановићева.

Константиновић је подсетио да су се Динкић и Калановићева налазили на изборној листи 2008. године, па су тако испоштоване законске процедуре да сада постану посланици.

"Уколико неко од посланика Г17 плус поднесе оставку, Динкић и Калановићева би могли да постану нови посланици, а уколико се то не деси, не постоји могућност за то. То зависи од људи из посланичког клуба те странке", рекао је Константиновић.

Процедура којом се усваја оставка посланика, прецизирао је Константиновић, подразумева да посланик лично поднесе оставку, потом Административни одбор расправља о разлозима за њено подношење и ако парламенту упути предлог да констатује престанак мандата, скупштина ће то и учинити.

"После тога, када постоји упражњено место, листа на којој је био посланик предлаже новог кандидата за посланика, а потом Републичка изборна комисија треба да изда уверење за мандат новом посланику", навео је Константиновић.

Подршка раду Владе

Председник Административног одбора указао је на то да, затим, то тело треба да расправља о извештају Републичке изборне комисије и потом да Скупштини упути предлог да констатује мандат новом посланику.

Уколико Динкић заиста и дође у парламент и ако буде подржавао рад Владе и њене предлоге, како је обећао, Константиновић је рекао да ће са њим имати нормалну сарадњу каква је постојала и до сада.

Према Закону о избору народних посланика, посланицима мандат пре истека може престати у случају да сам поднесе оставку, одлуком Уставног суда, уколико је осуђен на казну затвора од најмање шест месеци, преузимањем посла или функције који су неспојиви са обављањем посланичке функције, губљењем држављанства.

Динкић је дан пошто је премијер Мирко Цветковић покренуо поступак за његово разрешење поднео оставку премијеру и саопштио да намерава да у будуће води посланичку групу Г17 плус у Народној скупштини.

Министарка за национални инвестициони план Верица Калановић, такође, је најавила да ће убудуће бити ангажована као посланик те странке.

Посланичка група Г17 плус има 24 посланика у Скупштини Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару