Одлука премијера - тест за Владу

Тешко је констатовати јединство у Влади после 48 сати од измена, али су потези премијера и Динкића логични, каже Ивица Дачић за РТС. Одлука премијера и ДС-а била је изнуђена, да би се видело да ли Влада функционише и има ли већину. У разговорима о променама у Влади учествоваће и странке чији лидери нису у Влади, каже Дачић.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, коментaришући, најпре, захтев за разрешење, а затим и смену Млађана Динкића, рекао је да је тешко говорити о јединству у Влади само 48 сати после промена.

Захтев за разрешење и смену Динкића, Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, оценио као логичну последицу онога што се дешавало, нагласивши да у животу постоје одређене црвене линије које, када су прекорачене, нема повратка назад.

"Овај потез премијера и ДС-а био је изнуђени потез, да би се видело да ли Влада функционише и постоји ли парламентарна већина", каже Дачић, додајући да је то резултирало разумном одлуком Г17 плус да остане у Влади.

"Разлика између СПС-а и ДС-а је већа него између Г17 плус и ДС-а, али ми налазимо начин да установимо најмањи заједнички именитељ, а да не губимо идентитет", каже Дачић, нагласивши да различитост не значи да треба да "нападају" једни друге.

Дачић каже да се нада да су кризе у Влади превазиђене. Према његовим речима, сада није битно питање да ли ће бити ванредних избора и да ли су странке спремне за изборе, јер се свака странка за то спрема од избора до избора, већ је питање постоје ли државни органи спремни да доносе важне одлуке које Владу очекују у наредном периоду.

На питање да ли очекује подршку Г17 у наредном периоду, Дачић каже да је та посланичка група подршку најавила.

"Г17 плус је имао два решења - да изађе из Владе или ово решење", каже Дачић.

"Сви су били спремни за ову одлуку и по цени избора. Боље је организовати изборе, него бити у лошем саставу", каже Дачић.

Договор о даљем плану рада Владе

На питање да ли зна о коме је говорио Драган Марковић Палма када је рекао да ће у Владу доћи нових пет министарских имена, Дачић је рекао да нити зна, нити жели да те изјаве тумачи.

Према његовим речима, постоје два типа реконструкције - смањење или спајање министарстава (што подразумева и буџетске измене) и персоналне промене.

Дачић је рекао да је неопходно да се са највећом странком у владајућој коалицији постигне договор о концепту даљег рада Владе Србије и да су разговори о томе већ почели.

Према његовим речима, у разговорима о променама у Влади учествоваће и странке чији лидери нису у Влади.

Дачић каже да је размишљао и о концентрисању на једну функцију - или у Влади или на челу своје партије.

Примена уговора помаже полицији

Говорећи о разговорима са синдикатима полиције, Дачић је рекао да су почели преговори са Министарством финансија да, први пут у историји, полицијски службеници добију посебан колективни уговор, после чега би уследили разговори о измени Закона о полицији.

"Суштинско побољшање материјалног положаја полицијских службеника догодиће се када почне да се примењује колективни уговор, а дотле ће се материјални положај побољшавати кроз исплату јубиларних награда, помоћи, бонуса, као и до сада", најавио је Дачић.

Министар полиције очекује да се приликом ребаланса буџета или усвајања новог буџета све то базира на неким новим принципима, истичући да је интенција да се, када је реч о основици плате и свему осталом, изједначе одбрамбене и безбедносне снаге, односно војска, полиција и БИА.

Дачић сумња да ће синдикати имати много добити од директних разговора са ММФ-ом, јер ММФ никада не даје експлицитан став о томе да ли нешто може или не може, већ то увек уради Влада Србије.

Према његовом мишљењу, потребно је да ММФ што пре заврши аранжман са Србијом, јер је присуство ММФ-а у некој земљи доказ кризе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару