Коалициона (не)слога

Још увек је неизвесно када ће о реконструкцији Владе разговарати Тадић, Дачић и Динкић. У међувремену, странка Млађана Динкића оштро критикује рад Владе. Како наводе, Г17 плус не тражи промену премијера, већ озбиљне промене у начину функционисања Владе.

Лидери владајуће коалиције Борис Тадић, Ивица Дачић и Млађан Динкић, још се нису састали и разговарали о реконструкцији Владе, потврђено је РТС-у. За сада није познато ни када ће тај састанак бити одржан, иако је раније речено да ће то бити по повратку Ивице Дачића из Сједињених Америчких Држава.

Упркос нагађањима да Г17 плус тражи оставку премијера и да се неће устручавати да нападне сваку одлуку Владе за коју сматра да је лоша, из те странке сада стижу другачији тонови.

Уместо потпредседника Владе Млађана Динкића, или министара из Владе, који су и чланови Г17 плус, те поруке преносе страначки званичници.

"Ми не тражимо смену премијера, никога не уцењујемо, а можемо да кажемо да Влада у неким сегментима не ради добро и да се одлуке доносе понекад ван Владе, а то није добро за Србију", каже члан Председништва Г17 плус Мирослав Чучковић.

Према његовим речима, странка се залаже да се што пре седне за сто и да се донесу кадровска решења која ће побољшати рад Владе, као и за то да стандард грађана буде једино мерило успешности рада Владе.

Г17 плус је раније данас саопштио да та странка не тражи промену премијера, већ озбиљне промене у начину функционисања Владе.

"Мирко Цветковић је Тадићев кадар и о његовом укусу не желимо да расправљамо јер је Тадићева странка одговорна за вођење Владе као партија која има највише посланика", наводи Г17.

Г17 плус истиче да та странка "никога не уцењује, ништа ни од кога не тражи", али не жели ни да буде "талац појединих неспособних кадрова Тадићеве странке који се крију од очију јавности".

Расправа о контроли финансија

Да треба да се седне за сто и разговара о даљем раду Владе, мисли и потпредседник ДС Драган Шутановац, који каже да ДС не жели да било ко уценама руши Владу Србије.

Други потпредседник демократа, Бојан Пајтић, изјављује да није коректно да "један потпредседник Владе који три године контролише већину финансијских ресурса тој Влади почиње да је критикује у медијима у предизборној години".

Реагујући на Пајтићевбу изјаву, Г17 плус одговара да Демократска странка "контролише све финансије у Србији већ пет година, а не председник Г17 плус Млађан Динкић".

"ДС поставља министра финансија већ две владе заредом. Гувернер НБС је, такође, кадар ове странке. Млађан Динкић, као министар економије, одговара за политику индустријског развоја", наводи се у саопштењу.

Персоналне промене уместо реконструкције?

Председница Скупштине, и потпредседница СПС, Славица Ђукић-Дејановић, раније је саопштила да су персоналне измене у Влади реалније од реконструкције.

Очекује да би почетком марта посланици могли да констатују оставку и још неког министра, поред министра здравља, али Дејановићева, овај пут, негира да мисли на Млађана Динкића.

Коалициони партнер социјалиста, Драган Марковић-Палма тражи договор Тадића и Динкића о судбини Цветковића и напомиње да премијер не може сам да нешто уради, јер се у влади одлуке доносе колективно.

Марковић каже да се не слаже са ставом Динкића да се о свему пита председник државе, а да премијер Мирко Цветковић ни о чему не одлучује.

Опозициона СНС поновила је да само ванредним изборима, а не маркетиншким потезима режима, може доћи до суштинских и неопходних промена у земљи.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару