Радна група за бланко оставке

Председница Скупштине и шефови посланичких група договорили се о формирању радне групе задужене за предлагање измена Закона о избору народних посланика, како би биле укинуте бланко оставке.

На састанку председнице Скупштине Славице Ђукић-Дејановић и шефова посланичких клубова, договорено је формирање радних група задужених за предлагање измена Закона о избору народних посланика, како би биле укинуте бланко оставке и предлагање измена Пословника о раду, како би био регулисан однос са независним регулаторним телима.

Председница парламента рекла је да очекује да јој радна група задужена за измене Закона о избору народних посланика предлоге достави у наредних неколико недеља, а да од радне групе задужене за измене Пословника предлоге очекује у наредних неколико дана, како би то била тема ванредне седнице после 20. фебруара.

Славица Ђукић-Дејановић је навела да је шефовима посланичких клубова предочила писмо шефа делегације ЕУ Венсана Дежера у коме је, на њен захтев, изнео европске стандарде о питању захтева Европске комисије.

Сугестије у писму су, рекла је председница Скупштине, да посланик буде власник мандата, да грађани знају ко ће од кандидата бити посланик и да је посланик самосталан у одлуци да буде самосталан или да прелази у редове других странака.

"Радна група ће консултовати правнике и видети које сугестије је могуће усвојити. Све што посланици буду оценили да треба урадити, а да не буде прекршен Устав Србије, биће урађено", рекла је председница парламента.

Према њеним речима, највећи број шефова посланичких група сматра да треба укинути бланко оставке и да грађани треба да знају ко ће од кандидата бити посланик.

Славица Ђукић-Дејановић је указала да је у години пре избора тешко замислити да може да буде промењен изборни систем.

(Не)слагање о укидању бланко оставки 

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић рекао је да је направљен позитиван корак на основу кога ће бити укинуте бланко оставке, најпре кроз измене закона, а онда и кроз спремност да се промени Устав Србије.

Јовановић каже да ЛДП подржава измене Пословника о раду парламента, како би био регулисан однос са независним регулаторним телима. Он је поздравио договор да на захтев те странке буде одржана седница на актуелну тему, на којој би било расправљано о стању у јавним предузећима.

Председница Скупштине је рекла да ће ту седницу заказати после консултације са премијером Мирком Цветковићем о томе када су позвани министри слободни да присуствују.

Шеф посланика СРС-а Драган Тодоровић рекао је да је владајућа већина брзоплето покушала да укине бланко оставке, са намером да се "брутално" омогући крађа мандата, али да је то наишло на противљење ЕУ.

Тодоровић је нагласио да су радикали против укидања бланко оставки и да ће њихов посланички клуб одлучити да ли ће учествовати у радној групи која ће предложити начин за решавање тог питања.

На састанку је било речи и о свечаној седници на Дан државности, 15. фебруара.

Састанку председнице парламента са шефовима посланичких група нису присуствовали представници Српске напредне странке и Демократске странке Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару