Приштина зове Хаг

Док Демократска партија Косова, Хашима Тачија, саопштава да није почела формалне разговоре о Влади, из Хага је стигла информација да су Рамуш Харадинај и његова Aлијанса за будућност Косова спремни да буду део нове владајуће коалиције. Приштински медији спекулишу о расподели ресора.

"Председник Алијансе за будућност Косова (АЗБК) Рамуш Харадинај, који је у притвору Хашког трибунала, сагласио се да његова странка буде део нове владајуће коалиције са Демократском партијом Косова (ДПК) Хашима Тачија", јавили су данас приштински медији.

Позивајући се на изворе унутар странке, пошто је висока делегација АЗБК разговарала са Харадинајем у Схевенингену, медији јављају да је Харадинај пристао на коалицију са Тачијем, без услова да за то добије премијерско место.

За коалицију се изјаснила и већина општинских организација АЗБК.

Медији јављају да је остала отворена опција да ли ће АЗБК тражити место председника Косова и четири министарства или место заменика премијера и шест министарстава.

Истовремено , Демократска партија Косова (ДПК) саопштава да још није почела формалне разговоре о формирању будуће косовске владе и да су све информације о томе спекулација.

Странка одлазећег премијера и вероватног мандатара Хашима Тачија, која је добила највише гласова на ванредним парламентарним изборима, али недовољно да самостално формира власт, навела је да ће поштовати демократску процедуру, Устав и закон и да ће по верификацији коначних изборних резултата одмах почети са конкретним активностима ради формирања нове Владе и других институција.

Све информације о изгледима за будући састав Владе, о расподели ресора у Влади или функција у другим институцијама су неодрживе и на нивоу су спекулација.

"Ова питања нису разматрана у телима странке", наведено је у саопштењу ДПК.

Приштински лист Љајм је данас објавио да је већ договорено да у Влади буду ДПК, Алијанса за будућност Косова и Алијанса за ново Косово и да су међу њима и странкама мањинских заједница подељени и ресори.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару