Савет безбедности о Косову 16. фебруара

У најновијем извештају Бан Кимуна, о коме ће СБ УН расправљати 16. фебруара, наводи се да је УНМИК спреман да подржи истрагу о трговини органима на Косову и да се очекује напредак ка отварању дијалога Београда и Приштине.

Савет безбедности Уједињених нација разматраће ситуацију на Косову и Метохији и најновији извештај генералног секретара светске организације Бан Кимуна, на седници 16. фебруара, објављено је на сајту УН.

"Генерални секретар светске организације је у извештају навео да је УНМИК спреман да у потпуности подржи истрагу о трговини људским органима на Косову и, истовремено, да очекује да ће се у наредном периоду напредовати ка отварању дијалога Београда и Приштине", преноси агенција Танјуг.

Најновији тромесечни извештај генералног секретара УН односи се на период од 19. октобра прошле до 15. јануара ове године.

"Објављивање извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима на Косову, као и једногласно усвајање резолуције у Парламентарној скупштини СЕ, изазвало је врло различите реакције и талас незадовољства политичара на Косову и у Албанији", навео је Бан.

Генерални секретар је указао да су косовске власти одбациле наводе Мартија као криминални напад против Албанаца, пун измишљотина, нагађања и непостојећих чињеница које међународна правда није доказала, а подржава их мрежа оних који се противе независности Косова.

"Србија је, насупрот томе", истиче Бан, "поздравила Мартијев извештај као независну потврду њених тврдњи о трговини људским органима, као и подршку текућој истрази српског тужиоца за ратне злочине".

У извештају генералног секретара УН напомиње се да је УНМИК још 2003. године Хашком трибиналу дао информације и своје налазе у вези са тим тврдњама, као и да је крајем 2008. и почетком 2009. године УНМИК пренео све поменуте досијее на Еулекс, који је јавно изразио спремност да размотри сваку чињеницу коју би специјални известилац морао открити.

Бан, у извештају, изражава жаљење што су колапс владајуће коалиције у Приштини и расписивање ванредних избора одложили почетак дијалога Београда и Приштине.

"Надам се да ћемо у наредном периоду видети нови напредак процеса дијалога и да ће развој догађаја у Приштини допринети унутрашњој политичкој стабилности. Остајем охрабрен решеношћу страна да се укључе у тај дијалог и позивам све да одрже позитиван и конструктиван приступ", нагласио је генерални секретар УН.

Бан Кимун оцењује укупну ситуацију на Косову као релативно мирну, али потенцијално нестабилну, због организованог криминала који и даље изазива забринутост, пре свега због трговине наркотицима и кријумчарења.

У извештају се истиче и да спор око нових регистарских таблица има потенцијал да остави негативне последице по слободу кретања, као и по политичку и безбедносну ситуацију, све док се не постигне трајније решење, што је могуће и кроз предстојећи дијалог Београда и Приштине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару