Реаговања на митинг опозиције

Потпредседница ДС-а Јелена Триван каже да је добро што су и власт и грађани могли да чују захтеве опозиције, али истиче да није разумела која су то конкретна решења која нуди опозиција. И ЛДП критикује опозицију да нема решења. Светске агенције подсећају на економско стање у региону.

Реагујући на данашњи митинг опозиције у Беораду, представници Демократске странке и  Либерално-демократске партије оцењују да опозиција није понудила конкретно решење за проблеме које је наводила.

Потпредседница Демократске странке Јелена Триван каже да јој је "драго што живи у држави у којој је потпуно нормално и легитимно да опозиција протестује".

Триванова сматра да је добро што су и власт и грађани могли да чују захтеве и идеје опозиције, али каже да није разумела да било која странка која је данас протестовала нуди конкретно решење.

"Изборе не треба расписивати само зато што то одговара некој партији", рекла је Триванова за ТВ Б92.

Либерално-демократска партија наводи да је СНС, уместо да одговори на питање по чему би се њихова владавина разликовала од оне од пре 12 година, понудио бившег ЈУЛ-овог портпарола, Карићеву и Илићеву партију.

"Та мешавина тајкуна, примитивизма и демагогије, коју је та коалиција представила, само је потврдила значај политичког преокрета на којем ЛДП инсистира", каже Чедомир Јовановић.

Лидер ЛДП-а опомиње да је за тренутно стање одговорна "неспособна власт која покушава да креира систем у којем ће као алтернативу себи приказивати искључиво СНС".

"Нада у квалитетнији живот у Србији може да проистекне само из рационалног дијалога, кандидовања програма, сагласности око заједничког циља, средстава и рокова у којима ће се остварити", указао је Јовановић.

Реаговања светских агенција

Светске новинске агенције известиле су да се више дестина хиљада људи окупило у центру Београда на протесту, оцењујући да су организатори желели да покажу снагу уочи избора предвиђених за 2012. годину.

Франс прес наводи да је организатор скупа, Српска напредна странка, популистичка националистичка странка која се нада да ће искористити народно незадовољство због погоршања услова живота, и подсећа да су парламентарни избори предвиђени за мај 2012. године.

Земља се бори са инфлацијом и незапосленошћу, просечна плата је око 390 евра, а влада је у јануару повећала цене многих производа изазвавши додатно незадовољство грађана, навео је АФП.

Ројтерс наводи да је реч о највећем антивладином митингу у последњих неколико година. Агенција подсећа да су у штрајку били просветари, да им се придружио независни синдикат полиције, а да исто најављују лекари и фармацеути, али и да је влада до сада одбацивала све захтеве за повећање плата уз образложење да би то преоптеретило буџет.

Британска агенција примећује да је светска економска криза довела до јаких политичких подела и разочарања на Балкану, да су демонстрације у Албанији пре три недеље однеле три живота, да Косово и БиХ немају владе, а да у Македонији има назнака да би ове године могли бити расписани превремени избори.

Амерички АП је пренео да некадашњи савезници Слободана Милошевића траже од Владе да распише превремене изборе због нарастајућег сиромаштва, незапослености и пада животног стандарда и оптужују Владу за корупцију.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару