Кључни Брамерцови извештаји

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић каже да пуна сарадња са Хашким трибуналом остаје кључни услов евроинтеграција Србије и да би најбољи, али не и једини, начин да се та сарадња докаже био проналажење хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића.

"Предстојећи извештаји главног тужиоца Сержа Брамерца биће од кључне важности за даљи ток евроинтеграција, јер се без његове констатације да Београд у пуној мери сарађује са Хашким судом не може рачунати на стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ", каже потпредседник Владе Божидар Ђелић.

"Пуна сарадња са Хашким трибуналом остаје кључни услов евроинтеграција Србије и да би најбољи, али не и једини, начин да се та сарадња докаже био проналажење хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића", рекао је Ђелић агенцији Танјуг. 

"Недеље које долазе и Брамерцова предстојећа посета у фебруару су од првокласног значаја како би већ његов јунски извештај био позитиван, јер ће се на бази њега писати мишљење Европске комисије, а онда ће онај следећи у децембру бити одлучујући, јер то је моменат када ће земље чланице одлучивати да доделе или не доделе статус кандидата Србији", рекао је Ђелић.

"Ова Влада је кроз рад, посвећеност и политичку вољу доказала европским партнерима да у потпуности сарађује са Хашким трибуналом, али тонови које чујемо од господина Брамерца у последњих неколико недеља мање су повољни. На нама је да то променимо у недељама које долазе", рекао је Ђелић.

"Када се говори о хашкој препреци у процесу евроинтеграција, мора се", како је истакао Ђелић, "имати на уму да није реч о услову на којем инсистира једна држава или група земаља, већ да је то захтев ЕУ, што показује и резолуција Европског парламента у којој је пуна сарадња са Хашким трибуналом лоцирана као кључни услов за добијање статуса кандидата".

Осврћући се на остале услове за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ, Ђелић је рекао да Србија у првом полугодишту, односно закључно са јуном, мора да усвоји све потребне законе.

Од суштинске је важности, према његовим речима, да 12. октобра Србија добије довољно добро мишљење Европске комисије на основу којег би се потом упустила у дипломатску офанзиву како би задобила и подршку сваке од земаља чланица ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару