Крајем фебруара о бланко оставкама

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић рекла за РТС да би парламент требало да укине бланко оставке око 20 фебруара. Посланик неће моћи да злоупотреби свој мандат и да пређе у другу странку која није идеолошки слична странци за коју је биран, навела председница парламента.

Седница Скупштине Србије, на којој треба да буду укинуте бланко оставке посланика биће одржана у другој половини фебруара, око 20. фебруара, рекла је председница Скупштине Србије Славица-Ђукић Дејановић.

Гостујући у Дневнићу РТС-а, председница парламента је рекла да посланици још увек раде на припреми текста за ванредну седницу на којој ће, поред бланко оставки, бити разматран и однос Скупштине Србије са независним телима и органима.

Према њеним речима, приликом израде текста консултовани су и документи других парламената који су имали искуства са бланко оставкама, а пре свега, парламента Европске уније.

Славица Ђукић-Дејановић је додала да је извесно да ће посланици бити власници својих мандата и да ће тиме бити уважена воља грађана који су гласали за њих.

"Посланик је тај који треба да одлучи, да ли ће вратити мандат странци, или ће деловати у парламенту као самостални посланик", навела је председница Скупштине.

Међутим, она је додала да посланици неће моћи да злоупоребе мандате и да прелазе у друге странке које су идеолошки различите од оних за које су изабрани.

Председница Скупштине Србије објаснила је да се парламент одлучио прво за укидање бланко оставки, па тек онда за промену изборног закона, јер је то један захтеван и деликатан посао. 

Коментаришући прославу Дана државности, председница парламента је рекла да ће Србија низом манифестација обележити тај догађај, почев од 11. фебруара Дана војске, па до 15. фебруара, када ће се посланицима у парламенту на свечаној седници обратити и председник Борис Тадић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару