Српска делегација у САД

Овогодишњем Молитвеном доручку у Вашингтону присуствују Вук Јеремић, Ивица Дачић и Бојан Пајтић. Србија очекује да ће се у вези са извештајем Дика Мартија спровести независна истрага, рекао је Дачић.

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Вук Јеремић и председник Владе Војводине Бојан Пајтић, званице су на овогодишњем Молитвеном доручку који традиционално организује председник Сједињених Америчких Држава.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, у сусрету са америчким званичницима у Вашингтону, рекао је да очекује да ће у вези са извештајем о трговини људским органима на Косову бити спроведена независна истрага, иако не очекује да се ти поводом формира посебан трибунал.

"Изнео сам наш став да паралалено треба да иду процеси европских интеграција и преговори о Косову и, наравно, наше очекивање да ће доћи до независне истраге када је реч о извештају Дика Мартија", рекао је Дачић.

У сусрету са замеником помоћника државног секретара Томасом Кантрименом, Дачић је рекао да Србија нема ништа против да то ради Еулекс, али да је питање да ли Еулекс има капацитет да то уради сам.

Према Дачићевим речима, Еулекс би, у том случају, морао да има много веће надлежности, јер је реч о питању које треба истражити не само у Србији и њеној јужној покрајини, већ и у другим државама - Албанији, Турској, Израелу, Русији.

Министар Јеремић и председник војвођанске Владе Бојан Пајтић први пут присуствују Молитвеном доручку који организује Барак Обама.

На традиционалном скупу у Вашингтону су и лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић, као и принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина.

Традиција стара пола века

Национални Молитвени доручак је традиција стара више од пола века, која сваке године, првог четвртка, у фебруару, у Вашингтону, у заједничкој молитви окупља председника САД, чланове Конгреса, америчке политичаре и војне лидере, као и угледне госте из стотинак земаља света.

Овогодишњи Молитвени доручак био је у знаку нереда у Египту. Председник Обама је поручио да се моли да се насиље у Египту заврши и да дођу бољи дани за Египат и цео свет.

Због ситуације у тој афричкој земљи, забринутост су изразили и европски лидери, као и генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун.

Традиција организовања Националног молитвеног доручка почела је 1952. године, у време председника Двајта Ајзенхауера, када је тадашњи сенатор Френк Карлсон из Канзаса позвао председника у Сенат на заједничку молитву за успех његове Владе.

Првобитна идеја да се политичари, и из власти и из опозиције, заједно моле за мир и успех САД, прерасла је у организовање међународног молитвеног доручка, на који се, осим домаћих, позивају и светски лидери и политичари, да се заједнички моле за мир у свету.

Национални Молитвени доручак је манифестација која траје неколико дана, окупља око 3.500 гостију и састоји се из мноштва састанака, ручкова и вечера, али је централни догађај доручак у четвртак, на којем су говорници председник САД и један гост чији се идентитет не открива до последњег часа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару