Укидање бланко оставки у фебруару

Бланко оставке биће укинуте на ванредној седници Скупштине Србије у фебруару, изјавила је председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић.

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да ће бланко оставке бити укинуте на ванредној седници Скупштине Србије у фебруару.

Упитана да ли ће пракса бланко оставки бити укинута изменом Закона о избору народних посланика, председница Скупштине је рекла новинарима да су изборни закони ствар политичког договора и да ће парламент, најпре, укинути бланко оставке, а да ће се онда разговарати и о изборним законима.

Иако ни у Пословнику парламента, ни у Закону о народној скупштини или о избору народних посланика није написано да су бланко оставке укинуте, јасно је да оне и не постоје у пракси, рекла је председница Скупштине.

"Док не будемо у закон уградили реченицу која ће суштински значити укидање бланко оставки, не можемо рећи да смо то формално урадили", истакла је она.

"Живот то потврђује у пракси. Неки посланици су напустили своје посланичке клубове, а функционишу самостално, те не постоји њихова обавеза да врате те оставке", казала је Славица Ђукић-Дејановић.

"Лидери политичких странака треба да се договоре шта ће ставити на папир као полазну основу за измену изборног закона и то је поступак који ће, очигледно, трајати нешто дуже него укидање бланко оставки", казала је председница Скупштине Србије на конференцији за новинаре у парламенту.

Она је навела да ће се о изменама и допунама изборних закона разговарати у недељама и месецима који предстоје. Она је казала да ће ванредна седница Скупштине Србије бити сазвана у фебруару.

"Тема ће бити бланко оставке, регулисање сарадње са независним телима и све оно што се тиче живота посланика и независних тела која су бирали", рекла је она.

Славица Ђукић-Дејановић рекла је да ће приоритет у раду Скупштине Србије бити доношење Закона о финансирању политичких странака, Закона о реституцији и закони који реформишу одређене сегменте живота, као што је Закон о пензијско-инвалидском осигурању.

Како је навела, то су закони који су на врху листе обавеза Србије на путу ка ЕУ.

Редовно заседање Скупштине Србије почиње 1. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару