Случај "Блаца": Чекајући суђење

Потврђена оптужница против Фахредина Гашија и Хусриа Раме, који се, заједно за Назимом Блацом, сумњиче за учешће у ликвидацији политичких противника на Косову 1999. године. Још увек није познато када ће почети суђење.

У Окружном суду у Приштини потврђена је оптужница против Фахредина Гашија и Хусриа Раме, који су осумњичени за ликвидације политичких противника владајуће Демократске партије Косова.

Иако је оптужница потврђена, још увек није познато када ће почети суђење, изјавио је приштинским медијима портпарол Еулекса, Блерим Краснићи.

Гаши је први осумњичени у случају "Блаца". Назим Блаца, коме је Окружни суд у Приштини доделио статус сведока сарадника, признао је да је после сукоба на Косову, група егзекутора тајне обавештајне службе вршила ликвидације противника ДПК-а.

Фахредин Гаши је пред истражним судијом Еулекса изјавио да је апсолутно невин упркос томе што га Специјално тужилаштво Косова терети за ратне злочине против цивилног становништва.

По тужби, Гаши је, заједно са Назимом Блацом у својству припадника ОВК, ушао у кућу Саљиха Гашија и убио га из аутоматског оружја, у околини Липљана 15. јуна 1999. године.

Другооптужени Хусри Рама, осумњичен за помагање починиоцима кривичног дела, такође, изјавио је да је невин.

Подизање оптужнице против Гашија и Раме је прва у "случају Назима Блаце", који је прошле године јавно проговорио о политичким ликвидацијама политичких супарника ДПК Хашима Тачија, по којем је налоге за егзекуције издавао ујак председника те странке Азем Суља.

Блаца је навео да је укупно учествовао у 17 случајева, а да му је Суља понудио око пола милиона евра да ћути о тим догађајима. 

Азем Суља важи за једну од најутицајнијих особа у косовској политици. Уз Фатмира Љимаја, Адема Јашарија, Сулејмана Селимија "Султана", Самија Љуштакуа и Рама Бују био је један од оснивача ОВК, у којој су га, због немерљивог утицаја називали "Велики ујак" и "Тефик".

Обавештајна служба ОВК, ШИК, формирана је почетком сукоба на Косову уз помоћ истоимене албанске обавештајне службе, углавном како би учврстила лидерску позицију Хашима Тачија и неутралисала све остале претенденте на Тачијево место.

Блаца је, као организаторе убистава навео и још једног од оснивача ШИК-а Џавита Халитија, заменика министра унутрашњих послова Фатмира Џелилија, Екрема Јашарија, Садика Абазија, Фарука Гашија, као и још два важна сарадника Хашима Тачија, шефа ШИК-а Кадрија Веселија и министра за транспорт Фатмира Љимаја, познатог под ратним надимком "Челику" и чињеници да га је Хашки трибунал ослободио оптужби за ратне злочине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару