Србија ће одговорити Хрватској

Координатор правног тима пред Међународним судом правде Саша Обрадовић рекао да ће Србија на време предати писани поднесак у коме ће се изјаснити о наводима из хрватског одговора на противтужбу за геноцид.

Србија ће Међународном суду правде на време предати писани поднесак у коме ће се изјаснити о наводима из хрватског одговора на противтужбу за геноцид, изјавио је координатор српског правног тима пред тим судом Уједињених нација Саша Обрадовић.

Он је у изјави Танјугу потврдио да су представници хрватског правног тима 20. децембра, кад је био последњи рок, суду поднели одговор на противтужбу Србије, истакавши да стандардна правна процедура која је у току "не искључује вансудско решење спора."

"Договор о међусобном повлачењу тужбе је увек могућ током целог трајања поступка, без обзира да ли се он налази у писаној или усменој фази", казао је Обрадовић.

Уколико за повлачење тужби постоји политичка воља на обе стране, претпоставка је да ће то учинити благовремено и да неће, водећи овакве поступке, отежавати себи ситуацију и непотребно се излагати додатним трошковима припреме обимних и сложених поднесака, напоменуо је Обрадовић.

Према његовим речима, представници оба правна тима избегавају да јавно коментаришу елементе писаних поднесака, аргументе једне и друге стране, јер желе да избегну "неку врсту парничења пред медијима, пре него што Суд узме све у своје руке".

"Поред тога, желимо да владама две државе омогућимо да виде шта је њихов интерес и да ли желе да дође до вансудског договора о обустави овог поступка", истакао је Обрадовић.

Он је подсетио да је Србија на тужбу Хрватске за агресију и геноцид поднела одговор са противтужбеним захтевом, а Хрватска је у писаном поднеску коментарисала њене наводе.

Србија сада треба да до 4. новембра 2011. године МСП-у достави писани поднесак с коментарима навода из одговора хрватске стране, објаснио је Обрадовић.

Он је навео да у већем делу писаног одговора на противтужбу Србије, Хрватска покушава да докаже да се за време оружаног сукоба на њеној територији од 1991. до 1995. године заиста догодио геноцид над хрватском националном групом, при чему настоји да прикаже позадину догађаја у складу с њеним историографским погледом.

Други део поднеска односи се на побијање аргумената наше противтужбе, рекао је Обрадовић при чему Хрватска износи аргументе да се геноцид над српским народом за време оружаног сукоба у Хрватској, пре свега за време војне операције "Олуја", није догодио, односно да се нису стекла битна обележја тог кривичног дела.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару