Ватикан не мења став о Косову

Света столица, слично већини земаља у међународној заједници, није признала самопроглашену независност Косова и тај став неће променити, каже амбасадор Ватикана у Београду, апостолски нунције надбискуп Орландо Антонини.

Амбасадор Ватикана у Београду, апостолски нунције надбискуп Орландо Антонини, изјавио је да су односи између Свете столице и Србије одлични и да је то последица, у великој мери, чињенице да Света столица, уосталом, као и већина у међународној заједници, није признала самопроглашену независност Косова.

"То ојачава позицију Србије, а и учвршћује наше односе са вашом владом", рекао је Антонини у интервјуу за Политику.

Наводећи да на Косову, које је посећивао, Католичка црква представља само четири одсто становништва, а пошто је чине, скоро у целини, верници Албанци, Антонини је рекао да се "може претпоставити на који начин виде самопроглашену независност Косова".

"Упркос свему томе, на генералном нивоу, политичко-институционалном, не виде се елементи који ће утицати на Свету столицу да промени своју позицију непризнавања независности, уосталом, као што то чини и већи део међународне заједнице", рекао је Антонини.

Према његовим речима, Ватикан ће сигурно остати на истим позицијама уколико се извештаји Савета Европе о организованом криминалу на Косову покажу тачним.

"У сваком случају, у очекивању резултата дијалога који је, након резолуције коју је Србија поднела Уједињеним нацијама заједно са Европском унијом, предвиђен између Београда и Приштине, могло би се очекивати да такав став међународне заједнице неће бити мењан, барем до краја тих разговара", рекао је амбасадор Ватикана.

На питање може ли се очекивати да ће папа Бенедикт XVI посетити Србију 2013. године, Антонини је одговорио да се нада да је "та перспектива могућа", између осталог, јер би и он имао привилегију да буде овде, да дочека папу.

"Искрено се надам да је могуће због јединства цркве. Догађај о коме причамо, који ће се дешавати у Нишу, Константиновом родном месту, поводом 1700. годишњице Миланског едикта, који би могао да окупи све хришћанске поглаваре, римског папу, српског патријарха, као и све друге патријархе, осим што би Србији донео престижни међународни углед, био би и корак ка јединству коме сви хришћане теже 'да би свет веровао", каже Антонини.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару