Скупштина одговорила на Упитник

Парламент одговорио на двадесетак питања из Упитника Европске комисије, међу којима је и питање о бланко оставкама. Председница Скупштине Србије очекује да ће бланко оставке бити укинуте 2011. године.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је парламент завршио одговоре на око 20 питања из Упитника Европске уније која се односе на то законодавно тело, међу којима је и питање о бланко оставкама, које, како је оценила, треба укинути.

"Наша радна група је завршила свој посао, могу то са задовољством рећи. Одбор за европске интеграције ће у понедељак имати седницу јер сама процедура налаже да им радна група достави одговор на питања која су намењена скупштини и потом ће их проследити Канцеларији за европске интеграције", рекла је Ђукић Дејановић агенцији Бета.

"Даља процедура је да се скупе сви одговори, јер различита министарства одговарају истовремено. Мислим да сви ми то радимо интензивно, али скупштина је тај део посла завршила", рекла је председница парламента.

Када је реч о бланко оставкама посланика, председница парламента је рекла  да очекује да ће бланко оставке бити укинуте 2011. године и да је је уверена да ће Србија идуће године добити нови изборни закон.

"Како ствари стоје, нећемо имати изборе у тој години. Већ смо рекли да је 2011. година радна, а не изборна година, али то је уједно и година кад можемо припремити законе да нам избори буду ваљани и да заиста од следећег мандата имамо укидање бланко оставки", каже Славица Ђукић Дејановић.

Изборни закон за укидање бланко оставки

Председница парламента навела је да је њен став да власник мандата треба да буде посланик. Како је навела, некада размишља о томе да би било добро да се цепају бланко оставке и да се на симболичан начин покаже колико је важно да и партије које учествују у трци на изборима у посланичке клупе шаљу најодговорније и најквалитетније људе који ће штити интерес грађана.

Председница Скупштине је казала да за укидање бланко оставки није потребно мењати Устав.

"Ако промените изборни закон, нема ниједног разлога да не укинете бланко оставке. Нама треба изборни закон да бисмо укинули бланко оставке", навела је Ђукић Дејановић.

Она је истакла да је њен став да један део посланика буде биран и непосредно и да је комбиновани изборни систем најпотребнији грађанима.

Председница парламента је рекла да још има оних политичких партија у којима грађани знају само за лидера и никог више, а да има и афирмисаних људи из појединих партијских опција и структура који у локалној средини, где живе и раде, имају апсолутни углед и ауторитет.

"Комбиновани систем који би омогућио и гласање за партију и гласање за појединце би можда био најбољи и то је већ услов да нема бланко оставки. Оног момента кад бар један део посланика буде биран сопственим именом, радом и делом, логично је да онда имате укидање бланко оставки", рекла је Ђукић Дејановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару