Читај ми!

Врховни суд у Приштини: Не одлучујемо ми да ли ће за Бањску судити у одсуству

Врховни суд у Приштини саопштио је да је на судијама Основног суда да одлуче да ли ће се већини оптужених у случају Бањска судити у одсуству или не, те да не даје правна мишљења око дилема које првостепени суд има у току поступка.

Основни суд у Приштини је на седници од 27. септембра ове године саопштио да ће се обратити Врховном суду како би затражио мишљење да ли се суђење у одсуству може применити у случају "Бањска".

"Након разматрања овог захтева, Врховни суд је писаним одговором обавестио тражиоца захтева да никада не даје правно мишљење о дилемама које првостепени суд има у тумачењу одредби у току поступка, у отвореним кривичним предметима, а које би касније могле да подлегну Врховном суду Косова. Дакле, Врховни суд сматра да је дискреционо право судија да одлучују како им одговара", пише у одговору Врховног суда приштинским медијима.

Суђење тројици ухапшених током сукоба у Бањској прошле године, а затим оптужених за тероризам и рушење уставног поретка, почело је у приштинском Основном суду 25. септембра 2024. године.

Током оружаног сукоба групе наоружаних српских цивила и полиције у Бањској, 24. септембра 2023. године, ухапшени су Владимир Толић, Благоје Спасојевић и Душан Максимовић.

Толић и Спасојевић су одбили да се у овој фази поступка изјасне о наводној кривици, док је Максимовић на суђењу изјавио да се не осећа кривим, као и да нема никакве везе са оптужбама тужилаштва за тероризам и рушење уставног поретка.

Поред њих, на оптужници тужилаштва из септембра ове године налазе се још 42 особе, које су ван домашаја правосудних органа у Приштини.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи