Читај ми!

Влада Србије са Америком потврдила споразум о сарадњи у области енергетике

Влада Србије усвојила је Предлог закона о потврђивању споразума са САД о стратешкој сарадњи у области енергетике у Србији, а у циљу, како се наводи, унапређења постојећих веза две земље.

На овај начин, наводи се у саопштењу Владе после седнице, улагањем у комерцијалне енергетске пројекте у држави, биће омогућено испуњавање највиших стандарда у областима заштите животне средине, постизању циљева чисте енергије и енергетске безбедности Србије.

Безбедност на раду и енергетски развој

На седници је усвојена и Уредба о утврђивању просторног плана подручја посебне намене система реверзибилних хидроелектрана "Бистрица" и "Потпећ", којом ће, тврде из Владе, бити омогућена њихова доградња и повећање потенцијала производње.

Такође је усвојена и Стратегија безбедности и здравља на раду за наредне три године, у циљу смањења повреда на раду.

"Стратегија служи даљем унапређењу ове области и очувању здравља радно активног становништва, унапређењу радних услова и отклањању професионалних ризика. Циљ је да се број повреда на раду смањи за пет одсто у односу на укупан број повреда у претходном петогодишњем периоду спровођења", саопштила је Влада. 

Институт за рани развој и инклузију и сарадња са академском заједницом

Усвојена је и допуњена Уредба о плану мреже здравствених установа, којом је предвиђено оснивање Института за рани развој деце и инклузију у којем би се спроводила различита истраживања кроз сарадњу са академском заједницом – пре свега медицинским факултетима и Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију, али и другим високошколским установама.

"Оснивањем института, биће олакшано увођење савременог приступа у раду, кроз примену јасних протокола, стандардизованих процедура и модела рада, а у циљу делотворне подршке раном развоју детета, као и подршке за угрожену децу и породице, и то кроз теренски рад, коју ова Уредба предвиђа", објашњено је у саопштењу Владе. 

Наводи се да ће тиме, такође, бити омогућено јачање професионалних капацитета свих запослених у здравственом систему – педијатара, медицинских сестара и техничара, те здравствених сарадника – кроз увођење континуиране медицинске едукације и нових садржаја о раном развоју детета.

Европска повеља у локалној самоуправи и мањи редови у општинама

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о допуни Закона о потврђивању Европске повеље о локалној самоуправи, како би се, наводи се, омогућило унапређење система локалне самоуправе и прихватање савремених европских модела.

Усвојен је и Акциони план за период од 2024. до 2025. године којим је предвиђена реформа система локалне самоуправе у Србији. 

"Тиме ће се омогућити повећање капацитета локалних самоуправа, и то кроз унапређење квалитета и веће доступности услуга грађанима", закључује се у саопштењу Владе после одржане седнице. 

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи