Читај ми!

Захарова о трговини органима на КиМ: Запад раније био спремнији да говори о злочинима

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да су људи који су представљали европске земље пре 15 година били много храбрији да говоре о злочинима, навевши као пример признање тадашње главне тужитељке Хашког суда Карле дел Понте да је на територији АП Косова и Метохије било "илегалне трансплантације органа".

Марија Захарова изјавила је да је Карла дел Понте, упркос тешкој ситуацији, рекла да је постојала организована илегална трговина људским органима на територији АП КиМ, преноси Спутњик.

"Разумете ли? Испада да су људи који су тада представљали европске земље, не знам из којих разлога, у себи проналазили храбрости да кажу истину", навела је Захарова.

Податке о трговини људским органима, прва је у јавност изнела бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у својој књизи Лов: Ја и ратни злочинци, коју је објавила по одласку са дужности.

Карла дел Понте навела је да је 1999. године од новинара сазнала да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију, где су им вађени органи који су затим слани у Италију и Велику Британију, одакле су дистрибуисани у клинике широм Европе и Америке. 

У књизи, такође, спомиње насеље Бурел у Албанији, где су жртвама вађени органи у кући, коју назива "жута кућа".

Српско тужилаштво, али и међународна организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" тражили су да Албанија покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба.

Према извештају Савета Европе од 12. децембра 2010. године, организатор отимања људи и трговине људским органима био је Хашим Тачи и Дреничка група, подсећа Спутњик.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи