Вучевић на самиту Берлинског процеса

Десети самит Берлинског процеса одржава се данас у главном граду Немачке. Србију представља председник Владе Милош Вучевић.

Лидери Западног Балкана окупљају се данас у Берлину, где се обележава десети рођендан Берлинског процеса - иницијативе некадашње канцеларке Ангеле Меркел за приближавање региона Европској унији.

Главне теме биће стварање јединственог регионалног тржишта, зелена агенда, сарадња у области високог образовања.

Немачки канцелар Олаф Шолц и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен отвориће скуп.

Србију представља премијер Милош Вучевић, који је уочи пута рекао да се боји нових провокација Приштине управо у дану када ће за истим столом бити представници пет држава Западног Балкана и привремених институција.

Премијер учествује на панелима посвећеним регионалној сарадњи и заједничком тржишту, као и Зеленој агенди и енергетици.

Иако се годинама уназад чују оцене како је Берлински процес још једна прилика за заједничко фотографисање, шефица немачке дипломатије је током припремних састанака најавила да би овогодишњи скуп могао да буде прекретница и када је реч о европским интеграцијама и када је реч о привредној сарадњи Западног Балкана.

Њен оптимизам лежи у девет нових уговора у оквиру ЦЕФТА споразума о слободној трговини о којима ће данас бити речи, али и у чињеници да је Приштина након годину и по укинула забрану пласмана српске робе на територију КиМ.

Очекује се да домаћини скупа као и претходних година позову представнике из региона да сарађују, решавају проблеме дијалогом и да се заједничким напорима приближе Европској унији.

Предвиђено је, према најави из немачке владе, да се потпише Декларација подршке Акционом плану о заједничком регионалном тржишту, као и Споразум о приступу високом образовању.

О Берлинском процесу

Берлински процес је покренут 2014. године на иницијативу тадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел и од тада се Самит одржавао у разним градовима, у Лондону, Паризу, Бечу, Познању и другим градовима.

На Самиту, који се одржава најмање једном годишње, састају се лидери Западног Балкана и њихови партнери, уз присуство представника институција ЕУ, међународних финансијских институција и цивилног друштва.

Берлински процес је успостављен као формат за регионалну сарадњу на Западном Балкану, као и за подршку процеса приступања ЕУ.

Неки од кључних приоритета Самита су економска сарадња кроз продубљивање заједничког регионалног тржишта, енергетска сигурност и транзиција, зелени програм за усклађивање региона са циљевима ЕУ, повећање повезаности кроз инфраструктурне пројекте и друго.

Током година, Берлински процес је еволуирао и сада укључује састанке министара и бројне пратеће догађаје као што су Дигитални самит, Бизнис форум, Форум младих, Форум цивилног друштва и Форум о родној равноправности.

понедељак, 14. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи