Читај ми!

Вучевић: Плашим се нове провокације Приштине, у Берлин не идем са страхом, већ са опрезом

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је синоћ да очекује још јаче притиске у наредном периоду, и то највише око АП Косова и Метохије, уједно изражавајући забринутост да би у понедељак када се одржава Самит Берлинског процеса, којем ће присуствовати, могла да се догоди нека нова провокација Приштине.

"Плашим се да ћете у понедељак видети неку нову провокацију Приштине, јер су ми људи који су ветерани тих догађаја показали да се сваки пут када је био састанак на планераном нивоу десило нешто лоше по нас на КиМ од стране Приштине. Надам се да тога неће бити, али имам зебњу да ће Курти нешто урадити то јутро, типа да ће напасти наше привремене институције или општине по српском систему", рекао је Вучевић за РТВ.

На питање какву поруку носи у Берлин из Србије, са каквом поруком иде и да ли је Србији важан наставак Берлинског процеса после десет година, Вучевић је напоменуо да је "нама итекако важно све што доприноси стабилизацији региона, све што нас удаљава од сукоба и што доноси бенефит за наше грађане, што ствара услове за раст плата и пензија, важно нам је све што на територији наше државе чини бољу атмосферу за живот. Све што је у том контексту нама је важно".

Он је истакао да је Берлински процес значајан за регионалну стабилност, као и да је уз мањи или већи успех остварио резултате који нису за потцењивање.

"Ове године је десет година Берлинског процеса и зато наши домаћини и оснивачи Берлинског процеса, Немачка посебно, жели да апострофира њену улогу и улогу Европске уније са земљама Западног Балкана. Ми кажемо 5 + 1, они говоре о 6 држава", изјавио је он.

У Берлин не идем са страхом већ са опрезом

На питање са каквим порукама иде и шта очекује, казао је да не иде са страхом, већ са опрезом.

"Увек постоји опција да неко и тај скуп искористи за неку оптужбу на рачун нас или да смо ми реметилачки фактор. Оно што јесте позитивна вест јесте чињеница да се Приштина сагласила да укине своју једнострану одлуку о забрани уласка српске робе на КиМ. Тачно је да је то у овом тренутку само преко административног прелаза Мердаре, а они правдају да Јариње и Брњак не могу да се користе као административни прелази док не добију скенере из Немачке", саопштио је Вучевић.

Он је истакао да је за нас важно да српска заједница добије уредно и благовремено снабдевање храном, лековима и потрепштинама за иоле нормалан живот на КиМ.

УНМИК остаје део Цефте

"Што се тиче споразума ЦЕФТА и напора господина Зарацина и Савезне Републике Немачке, УНМИК остаје део Цефте. Оно што смо се ми сагласили јесте да Приштина може технички да учествује на састанцима са фуснотом Косово. Значи, УНМИК је потписник ЦЕФТЕ, не мења се споразум нити потписници, с тим да Косово са фуснотом може да буде на техничким састанцима по питању ЦЕФТЕ. То је тај регионални споразум око бесцаринских процедура 5 држава + 1 регион", казао је Вучевић.

Истакао је и да ће Курти такође бити у Берлину као представник, али и да нема билатерални састанак са њим, међутим биће у формату где ће се налазити заједно.

"Вероватно ни њему ни мени неће бити много пријатно, али нисмо ми бирани да би нам било пријатно него да штитимо интересе наше државе. Много је горе да будемо одсутни и да се одлучује о нама без нас. Наш интерес је да чувамо мир и политичку стабилност у региону, да се Србија развија у миру, да наши грађани могу да путују, да имају безвизни режим, да нам долазе туристи из Европе, Америке али и НР Кине и Русије, да смо данас договорили испоруку новог руског гаса за зимски период, да сам приликом посете Скопљу присуствовао потписивању Споразума о изградњи новог гасног интерконектора преко Северне Македоније на Грчку, да имамо понуду од Румуна да градимо нови интерконектор, да истовремено са Русима проширујемо на Банатски двор, односно поџемно складиште земног гаса", рекао је он.

Србија, како је додао, мора да води рачуна о свему томе, и наравно оно што је најизазовније за нас - како да сачувамо Србе на КиМ. 

Велики притисци на Србију

Говорећи о притисцима на Србију, Вучевић је рекао да не мисли да ће бити мањи притисак око увођења санкција Русији, али да мисли да су сви видели да ми не намеравамо да одустанемо од наше политике и да нећемо уводити санкције.

"Мислим да нас чека велики притисак око питања Косова и Метохије и то не наговештавам лоше ствари за Србију, само кажем да ће бити притиска. Не могу да искључим ни притиске око Републике Српске и константних покушаја на пољу ревизије Дејтонског споразума и да не заборавимо и ово суђење против Милорада Додика које може да доведе до одређених последица по стабилност у Босни и Херцеговини", додао је он.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи