Вучевић: Мере које ћемо предузети биће усмерене на чување мира и заштиту Срба на КиМ

Пред нама су изазовни дани, каже за РТС премијер Милош Вучевић, коментаришући догађаје на КиМ. Председник Владе најављује наставак јавног дијалога о пројекту "Јадар", разговоре са просветарима али и одлуку о увођењу двомесечне војне обуке.

Хапшење и прогањање Срба на КиМ је њихова свакодневница, а крајњи циљ свих Куртијевих акција је етничко чишћење Срба са тог простора, рекао је премијер Милош Вучевић.

"Сигуран сам да Курти неће стати са том својом политичком агендом, тим пре што је у кампањи за изборе. Он не може да прича о економији, напредку већ само о Србима", рекао је премијер Вучевић.

Мере које ће држава предузимати, додао је, биће усмерене на чување мира и заштите Срба на КиМ. Упозорава да су пред нама изазовни дани када је реч о КиМ. 

Нема амбасаде или институције у ЕУ, која бар саопштењем није осудила једностране потезе Приштине, али је Курти и даље наставио са својим плановима.

"Доста изјава и порука из међународне заједнице ка Приштини да заустави једностране акције, али истовремено ти исти расправљају да ли треба укинути рестриктивне мере према Аљбину Куртију. Немам утисак да је неко спреман да оштрије реагује против Куртија, осим на папиру. Суштинских мера нема", тврди премијер.

Када је реч о наставку дијалога Вучевић каже да ћемо ми увек чувати мир и стабилност, али да су и суштинске ствари које су постигнуте у дијалогу између Срба и Албанаца на Косову обесмишљене акцијама које спроводи приштински режим.

Враћање војне обуке не значи укидање професионалне војске

Полемика о томе да ли ће служење војске у Србији поново бити обавеза траје годинама уназад. Уочи доношења одлуке премијер Вучевић каже да он сматра да је најава суспензије укидања обавезне војне обуке добра.

"Спремни смо да врло брзо идемо са тим законом у Скупштину, и да се током 2025. припреми све што је потребно. Није исти друштвени амбијент као некада када се служио војни рок 12 месеци, сада се предлаже двомесечна обука. То није спремање земље за сукобе и ратове, већ да заштитимо земљу и одвратимо евентуалне насртаје. То не значи ни укидање професионалне војске. То је питање елементарних ствари, морамо имати нацију спремну да одговори на све. За два месеца нико неће изгубити ни од школовања, ни од посла. Верујем да је то добра вест", рекао је Вучевић.

"Јадар само ако од тога корист имају наша земља и грађани"

У току је широка јавна расправа о пројекту "Јадар", а према речима премијера она ће бити настављена и убудуће.

"Дијалог о пројекту 'Јадар' никада није прекинут, председница Скупштине је заказала и седницу са врло чудним захтевом опозиције да се заустави свако рударење у земљи. Разговара се и са грађанима, али и са представницима 'Рио Тинта'. Оно што је најважније је да ли ће тај пројекат угрозити нашу земљу, наше воде, шуме, ливаде... А ту је и економски аспект и цео процес производње, јер то је озбиљан природни ресурс од кога, уколико се реализује, корист треба да има пре свега наша земља и грађани", истиче Вучевић.

Премијер каже да морамо да будемо одговорни и да имамо одговоре за раст у будућности.

"Морате да имате ресурсе, и економске и материјалне, не можете да имате струју ако немате ни соларне панеле, ако угасимо термоелектране, нећемо нуклеарке. Или да имате путеве, а нећете да имате каменоломе. Тако да мора да се размишља и траже одговори и на та питања", нагласио је премијер Србије.

Просветарима највеће повећање плата у јавном сектору 2025

С почетком нове школске године настављени су и разговори са представницима синдиката просветних радника, који за понедељак најављују штрајк.

"Држава је изашла са конкретним предлогом за побољшање материјалног положаја наших просветних радника. Планирано је највеће повећање плата у јавном сектору, за просветаре од 1. јануара 2025. године. Овде није питање само плата, већ и односа ученика и родитеља према просветним радницима. Мора да постоји узајамно поштовање, јер ми већ сада имамо драстичан пад уписаних студената на наставничке смерове", каже Вучевић.

Премијер не мисли да су штрајкови добро решење, јер, како каже, нема некаквих скривених пара у буџету које ће сада неко под притиском да изнесе.

Овако трпи цео школски систем, ђаци губе наставу, али спреман сам да наставимо разговоре динамиком која је договорена. Све што можемо ми смо ставили на сто, најотвореније смо причали шта држава и влада може да уради, а шта не", рекао је председник Владе Србије у разговору за РТС Милош Вучевић.

петак, 13. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи