Вархељи: Циљ међувладина конференција са Србијом у наредних месец дана

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји изјавио је, говорећи о значају проширења ЕУ, да је циљ да се у наредних месец дана одржи међувладина конференција са Србијом и позвао Београд и Приштину да напредују у дијалогу који се води уз посредовање ЕУ.

"Београд и Приштина морају да напредују у дијалогу који предводи ЕУ како би напредовали на својим путевима ка ЕУ. Потребан је конструктиван приступ, а једностране акције које подижу тензије морају да се избегавају", рекао је Оливер Вархељи на међупарламентарној конференцији за Заједничку спољну и безбедносну политику (ЗСБП) и Заједничку безбедносну и одбрамбену политику (ЗБОП) у Будимпешти.

Он је додао да ЕУ мора да настави приступне преговоре са Србијом и отвори Кластер 3, који се односи на конкурентност и инклузивни раст.

"Са Србијом и Албанијом, можда и Северном Македонијом, наш циљ је да у наредних месец дана одржимо међувладине конференције", поручио је Вархељи.

Осврћући се на резултате Европске комисије у вези са политиком проширења, Вархељи је указао на недавно усвојени План раста за Западни Балкан, којим се постављају основе за спровођење убрзане постепене интеграције како би партнери били боље припремљени за лакши процес приступања.

"Ова понуда без преседана од додатних шест милијарди евра финансијске подршке Западном Балкану има за циљ да подстакне социјално-економски развој и приближавање региона ЕУ и требало би да обезбеди користи од чланства чак и пре приступања. Истовремено, он промовише економску интеграцију унутар региона кроз заједничко регионално тржиште", навео је Вархељи.

Нагласио је да ће укупна финансијска подршка ЕУ Западном Балкану до 2027. године достићи "упоредив ниво интензитета помоћи" као у тренутним кохезионим и структурним фондовима ЕУ, што значи 90 одсто интензитета помоћи до 2027. године.

Вархељи је додао да би План раста требало да убрза реформске процесе на Западном Балкану и истакао да су сви партнери доставили реформске агенде, које описују како и када ц́е завршити реформе неопходне за придруживање ЕУ.

Истовремено је истакао да је политика проширења постала главни приоритет ЕУ и оценио да је данас, услед геополитичке и безбедносне ситуације у Европи, проширење постало неизбежно јер, како је нагласио, "нема мира, просперитета, безбедности Европе без проширења".

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару