Стано: Вулинов сусрет са Путином у супротности са циљем Србије да се прикључи ЕУ

Сусрет потпредседника владе Србије Александра Вулина са руским председником Путином је у супротности са исказаним циљем Србије да приступи ЕУ, изјавио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је нагласио да ЕУ од Србије очекује да се уздржи од "одржавања и јачања" веза са Русијом у тренутку "илегалне агресије на украјински народ".

Одговарајући на питање новинара о Вулиновој изјави да је Србија савезник Русије, Стано је рекао да "Русија под вођством Путина крши повељу УН и све принципе и вредности на којима је заснована ЕУ".

"Очекујемо да се сви чланови владе Србије држе обавеза коју је Србија добровољно преузела у процесу приступања ЕУ, што укључује и усклађивање са заједничком спољном и одбрамбеном политиком ЕУ", рекао је Стано.

Портпарол ЕУ је оценио да "није сасвим јасно" у чије име говори потпредседник владе Вулин, с обзиром да су председник Србије и други званичници много пута нагласили да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије.

"Са забринутошћу примамо к знању изјаве и деловање господина Вулина, до којих не долази први пут. О томе речито говори колико је он често у Москви, а колико ретко позван у ЕУ", закључио је Стано.

четвртак, 05. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару