Читај ми!

Одаловић за РТС: Не верујем да ће Курти кренути на Кфор

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је за РТС да је очигледно да у овом тренутку, када европска администрација "спава" и када су у Америци приоритет избори, Курти жели да оствaри своју позицију у том међупростору. Њему не треба сукоб са "савезницима", јер иду избори, напомиње Одаловић.

Став Брисела по питању отварања моста на Ибру је непромењен, поручује портпарол Петер Стано. Да мора да буде део дијалога Београда и Приштине, поновио је и помоћник генералног секретара НАТО-а. Не мења своју одлуку ни Аљбин Курти и из Чикага још једном уверава - мост ће бити отворен, а савезници Приштине ће о томе бити обавештени.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је, гостујући у Јутарњем програму, да је Куртијева евентуална одлука о отварању моста на Ибру катастрофална, која би имала несагледиве последице.

"НАТО упозорава, односно Кфор који има пуну одговорност за мир и безбедност, поготово када је мост у питању, шаље поруке да то неће дозволити и да практично кажу Куртију – мани се ћорава посла“, рекао је Одаловић.

Додаје да Петер Стано шаље другу поруку покушавајући да врати дијалог у живот и да то буде једна од тема о којој би се разговарало.

Куртијеви "савезници" су о свему били обавештени

"Очигледно је да се у овом тренутку када европска администрација још спава, када су у Америци приоритети избори, Курти у међупростору покушава да оствари неку своју позицију. Има једна реченица која говори о свему ономе што се дешавало задњих пар година. Курти је рекао да ће савезници бити обавештени. То значи да је он сада потврдио да све што је до сада радио, његови савезници су били обавештени“, каже Одаловић.

То значи, како каже Одаловић, да Курти "доле“ није ништа радио, а да није имао пуну сагласност, односно да бар није обавестио, а да му нису "савезници" рекли да то не ради.

"Од насилног упада на север, преко циркуса са изборима и сво насиље које се после тога дешава и окупација практично простора северног дела Косова и Метохије. Очигледно је да су савезници све то знали и да ниједног тренутка га нису зауставили“, истиче Одаловић.

Сада су му, како наводи Одаловић, послали поруку да му то неће дозволити, што то говори о томе да су свесни могућих последица они који такве поруке шаљу, уколико би се оваква једнострана одлука Куртија донела или спровела.

Адут Приштине

Постоје још три моста које повезују град и који су преко реке. Међутим, Одаловић наводи да је за централни мост на Ибру Курти рекао да је то последњи симбол "који треба срушити да би он практично загосподарио у пуном капацитету севером Косовима и Метохије".

"То је његов стратешки циљ, то је његова политика. Он то апсолутно не крије и то ће му бити у његовој изборној кампањи можда и најјачи и једини адут који ће продати локалним Албанцима да би добио њихову подршку“, додаје Одаловић.

"Све осуде Куртијевог понашања и тих одлука које су авантуристичке, аутистичне, су наишле на осуду политичких партија косовских Албанаца само са једном поруком – 'квариш нам односе са савезницима.' Нико не брине о Србима, нико не размишља о последицама, нико не говори ни о чему“, каже Одаловић.

Пре 25 година мост спречио погром 

Одаловић истиче да је мост на Ибру пре 25 година спречио погром.

"Ту је заустављен погром који се десио на осталом делу Косова и Метохије. Значи, на том мосту прво браниоци моста, односно Срби који су организовали да зауставе руљу која је долазила из јужног дела Косовске Митровице са намером да уради оно исто што је урадила у свим другим срединама јужно од Ибра. Француски контингент КФОР-а је стао. Ту су изгубљени људски животи, 2004. године се поновио сценарио са жртвама и опет је, захваљујући Кфору, заустављен тај погром“, подвукао је Одаловић.

Курти и Кфор

Говорећи о односу Куртија и снага Кфора каже да не верује да ће Курти кренути на Кфор.

"Мислим, нема он ту снагу, нема ту храброст, нема ту дрскост. Он ће разумети све ове поруке врло добро, јер њему, чини ми се у овом тренутку, сукоб са савезницима, како их они зову, не треба јер има изборе. Он има изборе за које нема ниједну тему, сем да је он успоставио пуну власт на северу Косова и Метохије и да је он неко ко управља тим простором", закључио је Одаловић.

среда, 21. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару