Читај ми!

Курти не одустаје од отварања моста на Ибру, међународна заједница га упозорава – то је тема за дијалог

Више од две недеље Приштина најављује отварање главног моста на Ибру, чему се оштро противе Европска унија, ОЕБС, Еулекс, Кфор, Сједињене Државе. Истичу да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине, уз посредство ЕУ. Шеф српске дипломатије верује у одговорност мисије Кфора и представника међународне заједнице, којима је као и Србији у интересу да се сачувају мир и стабилност.

Иако не жели да спекулише о сценаријима, портпарол Европске уније Петер Стано каже да се о Куртијевој најави да ће отворити мост на Ибру стално расправља. Понавља став Европске уније да треба избегавати једностране, некоординисане кораке, и разговарати у оквиру дијалога.

"То је став свих партнера и савезника власти у Приштини, да би учиниле веома добру услугу себи и свом народу када би слушале и чуле поруке партнера и савезника", истиче Стано.

На мосту на Ибру и даље карабињери Кфора. Затворен је за саобраћај, али то би могло убрзо да се промени, поручио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти из Чикага.

"Учинићемо то што је пре могуће, али нећемо изненадити наше европске и америчке пријатеље и нећемо дозволити да се ово питање одуговлачи", рекао је Курти.

О томе је са Вјосом Османи разговарао и помоћник генералног секретара НАТО-а. Док она одлуку о отварању моста види као "чин нормализације и интеграције у интересу свих грађана, без обзира на етничку припадност", Борис Руге поручује – све одлуке о мосту на Ибру морају се доносити кроз дијалог и координацију.

"Верујем у одговорност мисије Кфора, одговорност представника међународне заједнице, којима је као и Србији у интересу да се сачувају стабилност и мир и да се сачува мултиетнички карактер наше јужне покрајине. Све оно против чега је Куртијев режим деловао у претходном периоду. Због тога сам увек дубоко узнемирен када видим да он добије платформу да неистине о Србији, о ситуацију у региону шири негде другде, али и тиме смо се забавили у претходним данима и кроз моје обраћање одређеним невладиним организацијама које су га угостиле недавно. Тако да, оно што могу да кажем је да ћемо ми наставити одговорно и озбиљно да третирамо ту ситуацију, да појачавамо подршку српском народу на Косову и Метохији", поручио је министар спољних послова Марко Ђурић.

У међувремену, кандидат за премијера из редова ДПК Бедри Хамза састао са Александром Касанофом, новим замеником помоћника државног секретара САД за Западни Балкан.

Аналитичари су сагласни да су САД тим потезом послале поруку Куртију.

"И то јесте порука да се рачуна на неког другог. То може да буде и више порука. То може бити порука Куртију да уколико није кооперативан Американци ће наћи неког ко хоће, а то су својевремено и урадили", објашњава политиколог Огњен Гогић.

Полемише се и да ли би Брисел могао већ постојеће мере према Приштини да пооштри, уколико Курти не одустане од одлуке да отвори мост на Ибру. Те мере су на снази од јуна прошле године.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару