Читај ми!

Ховенијер: Отварање моста преко Ибра могло би да повећа безбедносне ризике

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да би отварање моста преко Ибра у Косовској Митровици могло повећати безбедносне ризике и створити могућност да дође до насиља и других проблема, како за локалну заједницу, тако и на војнике Кфора.

"Сматрамо да овај ризик повећава претњу, могућност насиља и друге проблеме, како за локалну заједницу, тако и за војнике НАТО-а, укључујући америчке војнике који раде на обезбеђивању мира и безбедности на Косову. Веома озбиљно схватамо сваку акцију која може утицати на безбедност и заштиту америчких војника који раде на подршци Косову", рекао је Џефри Ховенијер у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Он је изразио наду да ће влада привремених приштинских институција узети у обзир ове забринутости и размотрити их.

Претходно је портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио да би било каква одлука о евентуалном отварању моста на Ибру требало да буде донета у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

"У последњих неколко дана, врло јасно смо изнели свој став колегама на Косову на више нивоа, на више начина и преко много партнера. Није само ЕУ, већ у основи сви међународни партнери Косова говоре администрацији у Приштини да се не ангажује у овој серији контрапродуктивних, негативних, једностраних и некоординисаних корака. Надамо се да ће коначно чути поруку и спречити нас да морамо да разматрамо какве ћемо мере разматрати да предузмемо као одговор, ако се ситуација не промени", рекао је Стано.

Привремене приштинске институције раније су саопштиле да намеравају да отворе за саобраћај возила мост преко Ибра, који раздваја јужну Митровицу са већинским албанским становништвом и северну Митровицу са већинским српским становништвом, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, Еулекс, Кфор, САД, наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ. 

Упркос противљењу, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је да мост треба отворити.

Срби у северном делу Косовске Митровице су се на јавном протесту изјаснили против отварања моста.

Кфор је наговестио да неће дозволити да угрожавање безбедности на мосту и ширем подручју било каквом једностраном акцијом.

Мост на Ибру затворен је за саобраћај пре 25 година. Срби указују да су Албанци више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.

уторак, 13. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару